Камен Ситнилски ще обяснява пред членовете на ВСС как е избран за техен колега

Камен Ситнилски. Сн: БГНЕС

Членовете на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) призоваха своя колега Камен Ситнилски да даде обяснения по поредния скандал с подслушани разговори, в който бяха намесени високопоставени магистрати, съобщи сайтът "Правен свят", позовавайки се на председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров.

 

Изслушването трябва да се проведе след седмица, а заедно със Ситнилски са привикани и останалите герои от СРС-ата - Емил Христов (апелативен прокурор на Бургас), Иван Ванчев (Окръжен прокурор на Хасково), Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд – Хасково) и Христо Георчев (председател на Районен съд – Свиленград).

 

Записите от разговори изтекоха първо в сайта "Афера", а няколко дни по-късно прокуратурата обяви, че те са законни и са направени като част от разследването срещу високопоставен магистрат. От тях става ясно как Ситнилски (тогава заместник-главен прокурор) и неговият колега прокурор Румен Боев събират подкрепа в кампанията около избора си за членове на ВСС. Етичната комисия изслуша Румен Боев преди седмица. Тогава той предложи съветът да създаде работна група от членове на ВСС, които да се проверят сами как са били избрани на тази позиция.

 

В края на миналата седмица Съюзът на съдиите в България поиска кадровиците на Темида да разкрият цялата истина за задкулисното кадруване в системата. Организацията настоя ВСС да изясни и твърденията на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, че главният прокурор Сотир Цацаров е бил избран от Бойко Борисов, а не от кадровия орган на съдебната власт. Шефът на Етичната комисия във ВСС обеща, че съветът ще обсъди писмото и ще реагира на поставените въпроси.

В понеделник ВСС ще обсъдидали да уволни Николай Кокинов. Заедно с това ще се разбере дали ще има уволнение и за съдията от Софийския градски съд Мариян Марков заради системно забавяне на мотивите по гледаните от него дела.

Писмо до ВСС от Цацаров

Етичната комисия е получила писмо от главния прокурор Сотир Цацаров по случая "Ситнилски", с което се потвърждава, че подслушването на магистрати е извършено законно. Повод за СРС-ата е станало образуването през миналата година на досъдебно производство срещу апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Държавното обвинение не дава повече яснота по случая.

От кореспонденцията между ВСС и прокуратурата се разбира, че преди две години е имало дело за изнудване, водено срещу неизвестен магистрат. Малко по-късно делото е прекратено, а от думите на Ясен Тодоров се разбира, че става дума за Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково.

Покрай тези скандали Цацаров ще иска отстраняването на Емил Христов от ръководна длъжност, а след това ще преценява дали да иска налагането на дисциплинарни наказания за него и Иван Ванчев. Главният прокурор обяснява още, че ГДБОП, която е водела оперативните дела срещу двамата прокурори, не го е информирала за тях преди избухването на скандала.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, който единствен от членовете на ВСС има допуск до класифицирана информация, ще се запознае с делата срещу магистратите и после ще трябва в някаква степен да уведоми и колегите си от комисията. Това ще стане на заседанието ѝ в понеделник.

Тодоров обясни, че е смутен от една от репликите в изнесените разговори, а именно тази на Иван Ванчев, който казва, че "след час сме на маса и привикваме прокурори". Той поясни, че предмет на проверката на комисията е също така дали Камен Ситнилски, като заместник-главен прокурор в една централизирана структура, се е възползвал от лостовете, с които разполага, за да лобира за себе си. "Имало ли е инструкции и какви са те?", каза Тодоров по отношение на предстоящите проверки.

Споделяне

Още по темата

Още от България