Камерън: Брекзит може да застраши мира в Европа

Камерън: Брекзит може да застраши мира в Европа
Великобритания е в по-голяма безопасност като член на ЕС и ако на 23 юни гласува за напускането му, това може да застраши мира в Европа, предупреди британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес.
 
"ЕС е допринесъл за помиряването на държави, които са се държали гуша за гуша десетилетия наред", припомни Камерън в реч в лондонския Британски музей, споменавайки различни конфликти, които са разтърсвали Европа през последните векове.
 
"В национален интерес на Великобритания е да се запази обща цел в Европа за избягване на бъдещи конфликти между европейски страни. За тази цел е необходимо Великобритания да остане член" на ЕС, заяви Камерън.
 
"Всеки път когато обръщаме гръб на Европа, рано или късно съжаляваме за това. Или ние влияем на Европа, или тя на нас. А ако нещата в Европа тръгнат на зле, нека не си мислим, че ще можем да се опазим от последствията", предупреди британският премиер.
 
Той също така настоя, че ЕС усилва влиянието, което Великобритания оказва върху света, докато привържениците на Брекзита пък изтъкват, че влиянието на Великобритания ще е по-голямо, ако тя е извън ЕС, отбелязва АФП.
 
"В настоящото опасно международно положение най-тясното възможно сътрудничество с европейските ни съседи е изключително важно", заяви Камерън, давайки примери с предизвикателствата от радикалната групировка "Ислямска държава", Русия и бежанската криза.
 
Той дори включи в пледоарията си Уинстън Чърчил, премиер на Великобритания по време на Втората световна война.
 
"В следвоенния период той страстно поддържаше сближаването между западноевропейските страни, насърчаването на свободната търговия и изграждането на дълготрайни институции, за да не преживее нашият континент никога повече това кръвопролитие", припомни Камерън.
 
На 23 юни британците ще се произнесат на референдум дали страната им да остане член на ЕС. Според допитванията общественото мнение все още не е ясно изразено в никоя от двете посоки.
 
Подкрепата на британците за оставане на страната им в Европейския съюз е 42 процента, а тази за излизане от съюза - 40 процента, сочи анкета на "ЮГав" за телевизия Ай Ти Ви, публикувана във в. "Таймс" и цитирано от Ройтерс.
 
Допитването показва, че около 13 процента от хората не знаят как ще гласуват на референдума на 23 юни. 
 
Към 6 процента от запитаните казват, че не са решили.
"Таймс" не посочва кога е осъществена анкетата и с колко участници.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа