Камерън дава знак, че без нужните реформи британците ще напуснат ЕС

Дейвид Камерън

Великобритания ще излезе от Европейския съюз и европейският проект ще се провали, ако блокът не се справи с три съществуващи проблема. Това се казва в речта на Дейвид Камерън, която британският премиер трябваше да произнесе днес в Холандия, но отложи заради кризата със заложниците в Алжир, предаде Ройтерс в петък.

Очакваше се в тази важна реч премиерът да очертае плановете си да предоговори британското членство в съюза и да обещае референдум върху споразумението, което постигне. Камерън е възнамерявал да посочи трите големи предизвикателства пред ЕС: дълговата криза в еврозоната, нестабилната конкурентоспособност и намаляването на обществената подкрепа, особено във Великобритания.

"Ако не се справим с тези предизвикателства, съществува опасност Европа да се провали и британският народ ще се придвижи към изхода", гласят думите на Камерън съгласно извадки от отложената реч, разпространени от премиерската канцелария в Лондон.

"Аз не искам това да се случи. Аз искам Европейският съюз да бъде успешен и искам такива отношения между Великобритания и ЕС, които да ни оставят негови членове", декларира британският премиер.

Същевременно той би заявил в подготвената си реч, че нараства безпомощността поради увеличаващата се пропаст между ЕС и неговите 500 милиона граждани и поради нетърпимото статукво.  "Налице е нарастващо безсилие за това, че ЕС бива възприеман като нещо, което е натрапено на хората, вместо като нещо, което действа от тяхно име. И това чувство се засилва от самите решения, необходими за решаването на икономическите проблеми", се казва в непроизнесената реч.

По думите на Дейвид Камерън хората са все повече недоволни, че решенията, които се вземат все по-далеч и все по-далеч от тях, водят до снижаване на жизнените им стандарти чрез наложени мерки за икономии или като техните данъци се използват за подпомагане на правителства на другия край на континента.

Часове преди да бъде разпространена тази информация в телефонен разговор американският президент Барак Обама казал на британския премиер Дейвид Камерън, според официалното съобщение на Белия дом, че САЩ ценят "една силна Великобритания в един силен Европейски съюз".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа