Камерън допусна възможността Башар Асад да получи имунитет, ако се оттегли

Сирийският президент Башар Асад може да получи имунитет от съдебно преследване и да бъде уредено безопасното му отпътуване от Сирия, ако сложи край на кръвопролитния конфликт. Това заяви британският премиерът Дейвид Камерън преди посещението си в Саудитска Арабия, съобщиха световните агенции.

"Аз, разбира се, не му предлагам план за бягство във Великобритания, но ако иска да напусне, би могъл да го направи, това би могло да бъде уредено", заяви Камерън в отговор на въпрос за мнението му дали сирийският президент ще поиска да напусне страната си в пълна безопасност.

"Съгласен съм на всичко този човек да напусне страната и да се постигне сигурен преход в Сирия", допълни британският премиер в интервю за саудитската телевизия "Ал-Арабия" по време на двудневната му визита в Обединените арабски емирства, която ще приключи днес.

"Разбира се, предпочитам той да се изправи пред силата на правосъдието и на международното право заради това, което извърши срещу народа си“, изтъкна Камерън.

В същото време Русия се обявява за връщането на наблюдателите на ООН в Сирия и за увеличаване на техния брой.

Мисията на международните наблюдатели се намираше в Сирия от април до август 2012 г. Нейната численост постепенно се съкращаваше и в крайна сметка мисията бе напълно прекратена, тъй като нито сирийските военни, нито бунтовниците спазваха споразуменията за прекратяване на огъня.

Споделяне

Още от Свят