Камерън и Обама потвърдиха "специалните отношения" между Великобритания и САЩ

Камерън и Обама потвърдиха "специалните отношения" между Великобритания и САЩ

САЩ нямат по близък съюзник и по надежден партньор от Великобритания. Това заяви президентът Барак Обама на обща пресконференция във Вашингтон късно във вторник с британския премиер Дейвид Камерън.

Двамата лидери осъдиха остро освобождаването миналата година на либиеца Абдел Басет ал Меграхи, който взриви американски пътнически самолет над шотландското село Локърби през 1988 г. Камерън обаче уточни, че не британското, а шотландското правителство е решило да освободи атентатора. Той добави, че решението не е резултат от лобиране на Бритиш петролиъм с цел компанията да получи петролни концесии в Либия.

Британският премиер, цитиран от Асошиейтед прес,  призова американците да не объркват "петролния разлив в Мексиканския залив с либийския бомбаджия". Камерън каза, че е поръчал преглед на всички документи по случая, но подчерта, че е против британско разследване.

Засягайки ядрената дейност на Иран, Обама призова Техеран да разбере, че противопоставянето му на международния натиск да прекрати ядрената си програма ще му донесе още по-голяма изолация.

Президентът на САЩ окачестви като "огромен напредък" за бъдещето на Афганистан състоялата се във вторник международна конференция в Кабул. Той изтъкна, че американската стратегия в Афганистан е "вярната", докато Камерън отбеляза, че в страната са постигнати "действителни успехи".
Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?