Камерън напуска "Даунинг стрийт", но котаракът Лари остава

Очаква се Тереза Мей да назначи голям брой жени на висши постове в новия кабинет

Котаракът Лари

Британският премиер Дейвид Камерън ще напусне в сряда поста си на "Даунинг стрийт" 10, но котаракът Лари ще запази службата си и ще остане да живее там с новия министър-председател Тереза Мей.

"Той е котарак на държавен служител и не принадлежи на семейство Камерън. Ще остане", каза говорителка на канцеларията на правителството.

По този повод в социалните мрежи бяха пуснати шеги за Лари.

В неофициален акаунт в "Туитър", създаден на името на котарака, беше публикуван въпросът: "Познавате ли добър котешки фризьор? Трябва да направя добро впечатление в сряда".

Лари беше взет от приют, за да лови мишки на "Даунинг стрийт" през 2011 г. Тогава Дейвид Камерън каза, че котаракът ще е много ценен член на екипа. Преди това там дълго нямаше официален мишколов, откакто котаракът Хъмфри се пенсионира през 1997 г.

Сряда е последният ден на Дейвид Камерън като премиер на Великобритания.

Вечерта, след като посети Бъкингамския дворец, неговият наследник – министърът на вътрешните работи Тереза Мей - ще започне консултациите по съставянето на нов кабинет. Очакванията са тя да назначи голям брой жени на висши постове в правителството.

Последният ден на Камерън начело се очертава да бъде динамичен.

Денят му ще започне с отговори на въпроси на депутати в рамките на обичайния парламентарен контрол. Очаква се той да представи направеното по време на управленския му мандат.

По-късно в следобедните часове Камерън ще посети кралица Елизабет Втора в Бъкингамсикя дворец, където официално ще ѝ връчи оставката си.

Протоколът повелява той да препоръча за поста избраната за негов наследник Тереза Мей. Тогава кралицата ще повика в Бъкингамския дворец Мей, за да я упълномощи да състави ново правителство.

Вътрешният министър получи подкрепата на депутатите от Консервативната партия за нов лидер и премиер на страната след като другата претендентка - Андреа Ледсъм - се оттегли.

Въпреки признаците на обединяване на Консервативната партия около нейната кандидатура, лидерите на основните опозиционни партии поставиха под съмнение нейния мандат поради липсата на реална надпревара за поста и призоваха за провеждане на общи избори.

Източници близки до вътрешния министър обаче посочиха, че тя е била прекалено ясна по въпроса, заявявайки, че общи избори няма да има.

Дейвид Камерън, който подаде оставка като премиер на Великобритания след референдума за Брекзит, заяви, че оставя "по-силна държава с процъфтяваща икономика и повече шансове за успех“, пише "Телеграф“.

"За мен беше чест да служа на страната, която обичам“, заяви Камерън.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа