Камерън напуска "Даунинг стрийт", но котаракът Лари остава

Очаква се Тереза Мей да назначи голям брой жени на висши постове в новия кабинет

Котаракът Лари

Британският премиер Дейвид Камерън ще напусне в сряда поста си на "Даунинг стрийт" 10, но котаракът Лари ще запази службата си и ще остане да живее там с новия министър-председател Тереза Мей.

"Той е котарак на държавен служител и не принадлежи на семейство Камерън. Ще остане", каза говорителка на канцеларията на правителството.

По този повод в социалните мрежи бяха пуснати шеги за Лари.

В неофициален акаунт в "Туитър", създаден на името на котарака, беше публикуван въпросът: "Познавате ли добър котешки фризьор? Трябва да направя добро впечатление в сряда".

Лари беше взет от приют, за да лови мишки на "Даунинг стрийт" през 2011 г. Тогава Дейвид Камерън каза, че котаракът ще е много ценен член на екипа. Преди това там дълго нямаше официален мишколов, откакто котаракът Хъмфри се пенсионира през 1997 г.

Сряда е последният ден на Дейвид Камерън като премиер на Великобритания.

Вечерта, след като посети Бъкингамския дворец, неговият наследник – министърът на вътрешните работи Тереза Мей - ще започне консултациите по съставянето на нов кабинет. Очакванията са тя да назначи голям брой жени на висши постове в правителството.

Последният ден на Камерън начело се очертава да бъде динамичен.

Денят му ще започне с отговори на въпроси на депутати в рамките на обичайния парламентарен контрол. Очаква се той да представи направеното по време на управленския му мандат.

По-късно в следобедните часове Камерън ще посети кралица Елизабет Втора в Бъкингамсикя дворец, където официално ще ѝ връчи оставката си.

Протоколът повелява той да препоръча за поста избраната за негов наследник Тереза Мей. Тогава кралицата ще повика в Бъкингамския дворец Мей, за да я упълномощи да състави ново правителство.

Вътрешният министър получи подкрепата на депутатите от Консервативната партия за нов лидер и премиер на страната след като другата претендентка - Андреа Ледсъм - се оттегли.

Въпреки признаците на обединяване на Консервативната партия около нейната кандидатура, лидерите на основните опозиционни партии поставиха под съмнение нейния мандат поради липсата на реална надпревара за поста и призоваха за провеждане на общи избори.

Източници близки до вътрешния министър обаче посочиха, че тя е била прекалено ясна по въпроса, заявявайки, че общи избори няма да има.

Дейвид Камерън, който подаде оставка като премиер на Великобритания след референдума за Брекзит, заяви, че оставя "по-силна държава с процъфтяваща икономика и повече шансове за успех“, пише "Телеграф“.

"За мен беше чест да служа на страната, която обичам“, заяви Камерън.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?