Камерън няма да подава оставка, ако Шотландия се отдели от Обединеното кралство

Камерън няма да подава оставка, ако Шотландия се отдели от Обединеното кралство

Британският премиер Дейвид Камерън няма да подава оставка, ако на предстоящия на 18 септември референдум Шотландия реши да се отдели от Обединеното кралство. Това обяви самият той в интервю за ББС Радио 4.

"Мисля, че е важно да кажа "не" на това категорично. Залогът не е този или онзи премиер или този или онзи лидер на политическа партия. Това, което е заложено е бъдещето на Шотландия... Мисля, че е много важно хората да разберат, че последствията от техния вот са чисто и просто за Шотландия и нейното място в Обединеното кралство", коментира Камерън.

Много противници на отделянето на Шотландия обаче има опасения, че евентуалното му преизбиране за нов мандат догодина би могло да подтикне много хора да гласуват "за". Британският премиер не се радва на особена популярност в Шотландия и заради това не е и сред ключовите фигури в кампанията против независимостта ѝ.

Според последни социологически проучвания все повече намалява подкрепата за оставането на Шотландия в рамките на Обединеното кралство. Според проучване на YouGov против независимостта на Шотландия са 53% - с шест процента повече от подкрепящите я (47%). Разликата между двете стойности обаче драстично се е смалила, след като в началото на август "за" са били едва 39%, а "против" са били 61%.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?