Камерън обяви строги мерки срещу "социалните туристи"

Великобритания ограничава помощите за безработни и настаняването в общински жилища

Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън представи серия строги мерки срещу т.нар. "социални туристи", които властите очакват след падането на ограниченията за българи и румънци следващата година.

Премиерът предупреди, че повече няма да има "мек подход" към тези, които идват във Великобритания. Лидерът на консерваторите заяви, че хората, пристигащи във Великобритания, вече не трябва да очакват "да получат нещо в замяна на нищо" и че достъпът до социални помощи "не е автоматично право, а е нещо, което мигрантите трябва да заслужат".

Имигрантите ще получават помощи за безработица за повече от шест месеца единствено, ако могат да докажат, че активно търсят работа или имат реален шанс да си намерят работно място. Безработни, които получават помощ, пък ще бъдат проверявани на всеки шест месеца дали търсят работа.

Семействата на имигрантите ще трябва да чакат пет години преди да получат общински жилища.

Освен това ще бъдат предприети нови мерки по отношение на нелегалната имиграция. Предвижда се максималната глоба за компании, които наемат нелегални работници да бъде удвоена до 20 000 паунда.

Камерън призова хората, които дават квартири под наем на имигранти, да започнат проверки на наемателите си и да изискват доказателства за законното им пребиваване във Великобритания. Предвидени са и глоби за даването на квартири на незаконни имигранти.

Камерън каза, че има дълбоки опасения, че "някои хора ще могат да дойдат и да се възползват от нашето великодушие, без да са допринесли по никакъв начин за Великобритания”.

Според Националната статистическа служба през юли 2012 г. във Великобритания е имало 94 000 румънци и 47 000 българи.

"Ние не можем да спрем вдигането на ограниченията за тези имигранти. Но това, което можем да сторим, е да се уверим, че тези, които идват в страната ни от ЕС, го правят заради правилните причини", коментира Камерън.

Ще бъдат взети също мерки за прекратяване на "здравния туризъм", подчерта Камерън. Това означава, че от гражданите на страни извън ЕС ще се изисква да докажат, че имат здравна осигуровка, преди да бъдат приемани за лечение.

Отпадането на ограниченията на Европейския съюз за свободно движение на румънци и българи от догодина породи реакции на десни политици, които предупредиха за опасността от прииждане на "орди" гладни имигранти, търсещи социални помощи във Великобритания в момент, когато икономиката е в застой и държавните разходи са орязани.

Имиграцията се превръща в едно от основните опасения на избирателите преди изборите през 2015 година, показват социологически проучвания, цитирани от Ройтерс.

В същото време говорителят на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор - Джонатан Тод заяви, че огромното мнозинство от европейците, които се преместват в друга част от ЕС, отиват там, за да работят, а не за да се ползват от социалните услуги в приемащата държава.

"Ако Великобритания направи конкретни предложения за допълнение на правилата за достъп до социални придобивки, ЕК ще трябва да се увери, че подобни предложения са в пълно съзвучие с европейските правила за свободното движение на работници, с правото на постоянно пребиваване и с координацията в областта на социалните осигуровки”, уточни Тод.

Говорителят отбеляза, че има много силни защити в европейското законодателство, приети от всички държави в ЕС, включително и от Великобритания, които предотвратяват т. нар. социален туризъм. Според тези правила социални придобивки могат да бъдат предоставяни, само ако гражданин на ЕС работи в друга държава от Общността, или ако член от неговото семейство е на работа, ако са изпълнени условията за постоянно местожителство.

"Тези правила предпазват от злоупотреби и в момента”, добави говорителят, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?