Камерън плаши с хиляди бежанци, ако Великобритания напусне ЕС

Дейвид Камерън

Хиляди бежанци може да пристигнат във Великобритания от Франция, ако британските избиратели решат страната да излезе от Европейския съюз, заяви говорител на Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс, изтъквайки позицията на премиера, че евентуално излизане от съюза ще навреди на сигурността.

Излизане на Обединеното кралство от ЕС може да доведе до преместване на лагерите с мигранти от Кале във Великобритания, предупреди говорителят, цитиран от Франс прес. Няма да има никаква гаранция, че ще го има граничният контрол, извършван сега в Кале. Без този контрол нищо няма да пречи на хиляди мигранти да прекосят Ламанша и да дойдат да искат убежище в Кент, подчерта той.

Камерън ще разчита на този аргумент в кампанията си за убеждаване на британските граждани да одобрят проекта за реформи, който той договори с ЕС и който сега се проучва от страните членки, посочва АФП.

На "Даунинг стрийт" се надяват така да извлекат полза от кризата с мигрантите на континента", отбелязва консервативният всекидневник "Дейли телеграф".

Говорителят на Камерън изтъкна, че Великобритания и Франция имат "положителни работни отношения" по въпроса за границите, но "евентуално излизане от ЕС ще постави под въпрос отношенията им като цяло".

Привърженици на т.нар. "Брекзит" обвиняват правителството, че всява неоснователни страхове.

"Процедурите по отношение на мигрантите са предмет на договор с Франция, а не с ЕС. Няма никакво основание за промяна, ако излезем от Евросъюза", каза Арън Банкс, съосновател на кампанията "Да излезем от ЕС". "Министър-председателят размахва това плашило, тъй като не успя да получи от ЕС дълбоки реформи, каквито обеща", допълни Банкс.

Привържениците на оставането в ЕС от кампанията "Великобритания е по-силна в Европа" на свой ред изтъкнаха, че излизането от съюза ще се отрази зле на опазването на границите. "Благодарение на споразумението с французите граничният контрол се осъществява в Кале, а не в Дувър. Ако напуснем ЕС, има реална опасност този договор да се прекрати, което ще направи британските граници по-несигурни", каза представител на кампанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа