Дебатът във Великобритания продължава

Камерън под натиск да удължи ограниченията за българи и румънци

Не е възможно, отговаря британски министър и успокоява, че няма да има масов приток от тези две страни

Британският премиер Дейвид Камерън

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън бе поставен под натиск да задържи българските и румънските мигранти за още пет години вън от Великобритания, пише британският вестник "Дейли стар", цитиран от БТА.

 

"Депутати от Консервативната партия искат предприемането на спешни стъпки, за да не могат действащите ограничения, които не им позволяват да влизат във Великобритания (всъщност, не им позволява да работят без ограничения – бел. ред.), да отпаднат през януари", посочва изданието.

 

Представители на торите искат границите да останат затворени до 2018 година.

 

"Неофициалната прогноза означава през следващите пет години тук да дойдат четвърт милион души", заявява депутатът от консерваторите Найджъл Милс.

 

По думите му имало основателна загриженост за възможния ефект върху социалната система на Великобритания, както и за броя работни места, които ще заемат.

 

Около 50 депутати от торите подкрепят кампанията на Милс за запазване на забраната, като се внесат поправки в правителствения законопроект за имиграцията.

 

Говорител на вътрешното министерство на Обединеното кралство обаче заявява, че правителството е удължило преходния контрол до максималния срок, който е 31 декември.

 

По думите му нямало как този срок да бъде удължен.

Британски министър: Няма да има масов приток на румънци и българи

Няма да има масова имиграция на румънци и българи във Великобритания, след като от 1 януари паднат ограниченията пред тях за навлизане в британския трудов пазар, заявява държавният министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър, цитиран от "Гардиън".

Според вестника това е първата официална оценка за очаквания приток към Обединеното кралство на граждани от двете най-нови членки на ЕС. По думите на министъра този път ситуацията ще бъде различна в сравнение с тази отпреди десет години, когато десетки хиляди граждани на Полша заляха британския трудов пазар.

Държавният министър във вътрешното министерство, отговарящ за имиграцията, заяви, че правителството не е наясно с размера на предстоящата имиграция на българи и румънци, но предположи, че мнозинството от тях ще предпочетат Германия, Италия или Испания вместо да отидат във Великобритания.

Марк Харпър отхвърли настояванията на десницата в Консервативната партия за удължаване на седемгодишния "временен контрол" върху достъпа на румънци и българи. На пресконференцията си в сградата на вътрешното министерство той подчерта, че "това просто е юридически невъзможно" заради законодатлството на ЕС.

Министърът добави, че би било голяма спекулация да се предрича броят на новите пришелци от двете източноевропейски държави. Харпър припомни, че миналата седмица бившият вътрешен министър Джак Стро призна, че през 2004 г. е била допусната огромна грешка. Прогнозите са били за 15 хиляди поляци и други източноевропейци, които да се насочат към Великобритания, а те са се оказали много повече.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?