Камерън поздрави Жан-Клод Юнкер, двамата са готови да работят заедно

Британският премиер Дейвид Камерън и бъдещият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер желаят да работят заедно за подобряване на конкурентността на Европейския съюз, заяви говорител на Камерън, цитиран от Франс прес.

"Премиерът приветства ангажимента на г-н Юнкер да намери решение за политическите опасения на Обединеното кралство", посочи говорителят в комюнике.

Камерън телефонирал на Юнкер, за да го поздрави с номинирането му начело на Еврокомисията, въпреки че водеше яростна кампания, за да попречи на идването му на поста.

Проучване на общественото мнение, публикувано в "Мейл он сънди" показва, че след номинирането на Юнкер се е увеличил делът на британците, които са за напускане на Евросъюза, предаде Ройтерс. От анкетираните 1000 души 47 на сто са отговорили, че биха гласували на референдум за това Великобритания да напусне ЕС, а 39 на сто - да остане. За сравнение по-рано този месец според анкета на YouGov 44 на сто бяха за оставане на Великобритания в ЕС и само 36 на сто за напускане.

Германия ще направи всичко, което може, да задържи Великобритания в Европейския съюз, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле. В интервю за вестник "Файненшъл таймс" Шойбле каза, че конфронтацията за номинирането на Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия не е пречка за членството на Великобритания в съюза.

"Обединеното кралство е основна, необходима съставна част от европейското единство. Европейски съюз без Великобритания е абсолютно неприемлив, немислим. Ето защо трябва да направим всичко възможно, така че интересите и позициите на Обединеното кралство да намерят място в европейските политики."

Шойбле каза също, че Германия и другите европейски страни трябва да се вслушат в онова, което Лондон има да казва, и че Берлин и Лондон имат много общи позиции по въпроси на икономическата реформа и необходимостта някои от решенията да се взимат на национално, а не на съюзно ниво.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа