Камерън: Правителството ще гарантира правата на гражданите на ЕС във Великобритания

Правителството работи усърдно за това гражданите на ЕС да могат да останат във Великобритания и след референдума за излизане от блока. Това обаче ще зависи от предоставянето на реципрочни права и за британците в Европа, заяви в парламента в Лондон британският премиер в оставка Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

По време на последния седмичен парламентарен контрол, в който участва като премиер, той получи въпрос от депутат дали е възможно правото на пребиваване на гражданите от ЕС да бъде отнето или да бъдат депортирани, когато Великобритания напусне съюза. Камерън отговори, че няма "абсолютно никакъв шанс това да се случи".

"Работим усърдно, за да гарантираме на гражданите на ЕС, че правата им ще бъдат спазени, на всички, които са дошли във Великобритания", каза той.

"Единственото обстоятелство, при което мога да си представя бъдещо правителство да опита да отмени тези гаранции, е, ако не бъдат спазени правата на британските граждани в другите европейски страни. Затова смятам, че е важно да има реципрочност."

В парламента Камерън призова също своя приемник Тереза Мей да позиционира Великобритания колкото се може по-близо до ЕС.

"Съветът ми към моя приемник, който е прекрасен преговарящ, е да опитаме да бъдем възможно най-близо до ЕС поради ползите от търговията и сътрудничеството, както и поради сигурността", каза той.

"Ламанша няма да стане по-широк, щом излезем от ЕС, и тъкмо към такива отношения трябва да се стремим. Това ще е нещо добро за Обединеното кралство и нещо добро за Шотландия." Камерън каза това в отговор на въпрос за Шотландия, където по-голямата част от електората гласува за оставане в ЕС на референдума.

След изказването на Камерън депутатите го аплодираха със ставане на крака, предаде Асошиейтед прес. Той получи похвали за това, че е помогнал за намаляване на безработица, за финансиране на националната здравна служба и за подобряване на възможностите за образование.

Споделяне

Още от Европа