Камерън предложи мерки за засилване на контрола върху офшорките

Британският премиер защити правото на британците да печелят пари законно

Камерън предложи мерки за засилване на контрола върху офшорките

Говорейки пред парламента за първи път от началото на скандала, премиерът Дейвид Камерън заяви, че приема критиките, че не е реагирал достатъчно бързо, но осъди неверните твърдения за финансите на семейството му. Той предложи и мерки срещу укриването на доходи и данъци чрез офшорни компании.

 

Камерън заяви, че не само би защитил баща си, но и с гордост би го подкрепил, тъй като е бил "трудолюбив човек и прекрасен баща".

 

"Горд съм от всичко, което е направил. Налице са някои дълбоко болезнени и дълбоко неверни твърдения, направени срещу мен", каза той.

 

Камерън защити правото на британците да печелят пари законно, като посочи, че в случая с баща му става въпрос за "стандартна практика", която няма за цел укриване на данъци.

 

Той обясни пред Камарата на общините, че баща му е създал офшорна фирма с инвестиционни цели, а не, за да избягва плащането на данъци.

 

По думите му фирмата "Блеърмор холдингс" била създадена в резултат на "напълно стандартна практика".

 

Премиерът каза, че "милиони" хора във Великобритания притежават акции в инвестиционни фондове или във взаимни фондове, регистрирани в офшорни зони.

 

Той припомни още, че е първият британски премиер, публикувал пълната информация за данъците си през последните шест години, включително наследството си.


"Това е безапрецедентно, но мисля че беше необходимо", каза Камерън.

 

Политиците, свързани с финансите, да публикуват данъчните си декларации

 

Той каза обаче, че не предлага тази мярка за всички депутати, а само за политиците, които са свързани с финансите.

 

"По отношение на британските депутати и в момента действат строги финансови правила, затова не е необходимо те да публикуват данъчните си декларации", каза Камерън.

 

По-рано говорителка на Камерън съобщи, че премиерът смята, че е редно финансовите министри, говорителите на опозиционните партии по финансовите въпроси и потенциалните бъдещи премиери да публикуват данъчните си декларации.

 

В Камарата на общините Камерън обяви, че повечето от териториите, които са владения на британската корона, в това число Каймановите острови и Британските Вирджински острови, смятани за данъчни убежища, трябва вече да споделят своите фискални информации с Лондон.

 

Тези територии с изключение на Ангиля и Гърнси са дали съгласието си, за да предоставят на съдебните и данъчните власти на Великобритания пълен достъп до информациите, касаещи собствениците на компании на тяхна територия, заяви Камерън пред Камарата на общините.

 

За първи път полицията и властите ще са в състояние да видят точно кой държи контрола върху тези компании, регистрирани на техните територии, посочи Камерън и посочи Каймановите острови, Британските Вирджински острови, Джърси и Бермудските острови.

 

Цялата тази гореща тема може да се отрази върху насрочения за 23 юни референдум във Великобритания за членството на страната в Европейския съюз, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Камерън е водещият защитник на оставането в общността, а всичко, което петни по някакъв начин неговото име, може да подкопае кампанията в подкрепа на запазване на членството в ЕС.

 

Премиерът се застъпва за по-голяма финансова прозрачност във Великобритания и в чужбина, а през следващия месец ще бъде домакин на международен форум в Лондон, посветен на борбата с корупцията

 

Камерън е подложен на растящ натиск след разкритията от Панамските документи, че покойният му баща е имал офшорна фирма на Бахамските острови.

 

Премиерът призна, че в миналото е имал дял в офшорния фонд на баща си и вчера публикува данъчната си декларация за последните шест години, за да се опита да докаже, че не е укривал доходи и си е плащал данъците.

 

Финансовият министър публикува декларацията си

 

В понеделник той бе последван и от финансовият министър Джордж Осбърн.

 

Според документа, поместен на интернет сайта на правителството, за финансовата 2014/2015 година Озбърн е декларирал доходи в размер на 198 738 британски лири (247 900 евро), от които 44 647 лири дивиденти, и е платил 72 210 лири (около 90 000 евро) данъци.

 

За същия период премиерът е изкарал 200 307 лири.

 

Камерън публикува вчера данъчната си декларация в опит да сложи край на въпросите за неговите финанси, предизвикани от споменаването на покойния му баща в т. нар. Панамски документи.

 

Част от парите на финансовия министър идват от компанията на баща му, Озбърн енд литъл (Osborne & Little Group), в която към 25 април (миналата година - бел. р.) държи 6833 акции, посочва Блумбърг.

 

От публикуваната декларация става известно, че Озбърн не разполага с никакви доходи от какъвто и да било "офшорен" механизъм, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?