Камерън препоръча на Китай политически реформи

Камерън препоръча на Китай политически реформи

Британският премиер Дейвид Камерън говори за върховенството на закона и демокрацията в западен стил в рамките на визитата си в комунистически Китай, предаде Ройтерс.

В реч пред студенти от елитния Пекински университет Камерън коментира изборите във Великобритания през май, които го доведоха на власт начело на двупартийно коалиционно правителство. Той отбеляза, че във Великобритания има две различни политически партии - Консервативната и Либерални демократи, които имат различна история и политическа философия, но работят заедно за доброто на страната. Британският премиер каза, че е задължен да дава отчет за дейността си всяка седмица пред парламента и че правителството винаги се подчинява на върховенството на закона.

"Понякога може да е много разочароващо, когато съдът вземе решение, различно от това на правителството", каза премиерът. "Ние вярваме обаче, че това прави управлението по-добро, а страната ни по-силна". Камерън добави, че свободните медии са важни, въпреки критиките и неудобството, което причиняват понякога на правителството.

Асошиейтед прес отбелязва че с речта си Камерън призовал Китай да прегърне политическите реформи като най-добрия начин да гарантира социална стабилност и траен икономически растеж.

Британският вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА, коментира, че премиерът индиректно отправил критики към китайския режим с хвалбите за откритостта на британската демокрация. Изявленията му, които са безпрецедентни в своята прямота за британски премиер, посещаващ Китай, вероятно ще разгневят Пекин, който ненавижда някой да се меси във вътрешните му дела.

Правозащитни организации обаче обвиниха Камерън, че смекчава политическите критики към домакините си, тъй като се стреми да удвои търговския обмен с Китай до над 100 милиарда долара към 2015 г.

Камерън се срещна по-рано в сряда с китайския президент Ху Цзинтао. Двамата лидери отново подчертаха колко е важно да се развиват отношения между Великобритания и Китай и обещаха да се обявят против търговските бариери преди срещата на Г-20 в Сеул. Британският премиер призова Китай да позволи по-голяма гъвкавост на валутния курс.

Камерън поиска от Китай да окаже по-голям натиск върху Мианма (известна преди като Бирма), чиито избори миналата седмица бяха заклеймени от Запада като фарс. "Китай е една от малкото страни, които Бирма ще послуша по този въпрос", каза Камерън.
Споделяне

Още от Свят