Камерън призова шотландците да останат част от Обединеното кралство

Британският премиер Дейвид Камерън призова Шотландия да запази съюза си с Англия, датиращ от 307 години и включващ и Уелс и Северна Ирландия, вместо да предпочете отделянето, предадоха световните агенции в петък.

В пламенна реч, произнесена на вечеря с шотландски предприемачи в четвъртък вечерта, Камерън изтъкна предимствата на единния британски пазар. Той подчерта, че това е един от най-старите единни пазари в света, както и един от най-успешните.

"Шотландия има два пъти повече търговски обмен с останалата част на Обединеното кралство, отколкото с останалата част на света", каза Камерън. Той припомни, че през 1707 г. икономическите възможности са обединили в едно народите, които днес съставят Обединеното кралство.

Камерън подчерта, че 300 години по-късно съдбата и богатството на тези народи са все още тясно свързани. Съюзът между тези народи пък има няколко големи предимства, сред които стабилност и солидарност, каза Камерън.

"Нека запазим тези наши големи предимства пред голямата несигурност. Нека останем заедно", каза Камерън.

Призивът му беше отправен в навечерието на референдума в Шотландия за самоопределяне, на който са призовани да гласуват 4,2 милиона души.

Три седмици преди този вот ново допитване до общественото мнение показва, че 47 процента от шотландците ще гласуват за независимост на Шотландия, което е с четири процента повече в сравнение с предходно допитване.

Противниците на независимостта все още имат превес /53 процента/, но в предишното допитване те бяха с четири процента повече /57 процента/.

Допитването е публикувано във в. "Скотиш дейли мейл".

Споделяне

Още от Европа