Камерън ще блокира въвеждането на данък върху финансовите транзакции в ЕС

Британският премиер заплаши високите заплати на шефовете на компании в страната

Камерън ще блокира въвеждането на данък върху финансовите транзакции в ЕС

Франция е свободна сама да въведе данък върху финансовите трансакции, но Великобритания ще блокира въвеждането му в целия в Европейски съюз. Това обяви в неделя британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

"Ако французите искат да въведаг данък върху трасакциите в собствената си страна, те би трябвало да са свободни за го направят”, каза Камерън в интервя на ББС.

"Идеята за нов европейски данък, когато няма изгледи такъв данък да бъде въведен на други места, е неразумна и аз ще я блокирам. Докато останалата част от света не се съгласи да го направи в едно и също време, няма да въвеждаме такъв данък”, посочи британският премиер.

Френският президент Никола Саркози обеща в петък да придвижи въвеждането на новия данък върху финансовите трансакции, дори и без партньорите на страната в ЕС предвид твърдата британска съпротива срещу идеята.

Камерън обещава по справедлива Великобритания

По-рано в интервю за в. "Дейли телеграф" британският премиер Дейвид Камерън обеща да работи за една по-справедлива Великобритания .

Камерън увери, че ще работи за това заплатите на шефовете на компаниите да бъдат одобрявани чрез гласуване на акционерите. Високите заплати на изпълнителните директори на британските компании се превърнаха в повод на нарастващо безпокойство за британските политически сили, тъй като обикновените британци са разгневени заради задълбочаващата се пропаст между богатите и бедните в страната, отбелязва Ройтерс по повод интервюто на премиера.

Заплатите на повечето британци почти не се повишиха през изминалите няколко години, докато шефовете на големите компании продължиха да получават големи суми въпреки лошите резултати на фирмите им.

Очаква се до края на този месец британският министър за бизнеса и иновациите Винсънт Кейбъл да публикува доклад относно заплатите на корпоративните шефове и относно правата на акционерите при определянето им.

Камерън обаче изпревари този доклад като подчерта плана си за реформи в тази насока. Той увери, че ще настоява на акционерите да се дадат повече правомощия, за да имат те дума при определяне на заплатите на директорите.

Камерън защити британското вето от декември относно промените в европейските договори с цел по-доброто финансово  регулиране в ЕС. Той подчерта, че е направил това, защото предложенията не са били в интерес на Великобритания, а не както някои подозират, за да сложи край на разделението в редиците на торите по европейските въпроси.

Премиерът посочи още, че ще се бори за единството на Великобритания въпреки плановете на правителството на шотландските националисти за референдум след 2014 г. относно независимостта на Шотландия.

Камерън  увери, че няма да включи в следващия британски бюджет искането на коалиционните му партньори - либералдемократите - за данък върху луксозните недвижими имоти.

Премиерът попари обаче надеждите за премахване на 50-процентния данък върху доходите за хората, печелещи повече от 150 000 лири на година, въпреки критиките, че този налог е наказание за бизнеса.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?