Камерън ще започне кампания за оставане на Великобритания в ЕС

Дейвид Камерън

Британските вестници тълкуват предстоящото във вторник изявление на британския премиер Дейвид Камерън за членството на страната в ЕС, като начало на кампания в подкрепа на това членство.

Вестник "Таймс" посочва, че Камерън е готов референдумът за членството да бъде произведен през юни, ако получи съгласие за по-голямата част от реформите си в отношенията с Брюксел. Освен това британският премиер ще се противопостави на ключовите аргументи на лагера, който агитира за излизане на Великобритания от ЕС, като на практика започне кампания за оставане на Лондон в съюза, пише "Таймс".

Според "Дейли телеграф" Камерън ще застъпи становището, че ако Обединеното кралство излезе от ЕС, това ще е заплаха за националната му сигурност. "Излизането от ЕС засяга не само въпроса за загуба на работни места и търговски възможности, но и сигурността на нашата страна", ще заяви той според вестника.

Изданието отбелязва още, че утрешната реч ще отбележи началото на последния етап от усилията му да предоговори британските отношения с Брюксел преди референдума.

Камерън ще отхвърли и всякаква възможност за произвеждане на втори референдум по темата - въпрос, който бе повдигнат от някои евроскептици, отбелязва "Дейли телеграф".

"Никой не се съмнява, че Великобритания е горда, успешна и процъфтяваща страна. Страна, преобърнала съдбата си чрез собствените си усилия. Нищо общо с болния човек на Европа от времето, когато влязохме в Европейската икономическа общност преди 40 години", ще добави той.

"Индипендънт" отбелязва, че утрешното изявление на Камерън ще бъде изтълкувано като предупреждение към лидерите от ЕС, че все пак той може и да подкрепи излизане от съюза, ако не получи големи отстъпки за Лондон в отношенията с Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?