Камерън защити правото да се осмива чужда религия

Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън каза в неделя, че не е съгласен с думите на папа Франциск, че не бива да се надсмиване над чуждата религия.

След нападението на ислямисти в редакцията на френското издание "Шарли Ебдо" римският понтифик каза, че е неправилно да бъдат предизвиквани другите хора, като се обижда тяхната религия, и че може да се "очаква" реакция на подобни злоупотреби.  За да илюстрира думите си, папа Франциск се обърна към свой сътрудник и каза: "Вярно е, че не трябва да реагираш с насилие, но ако моят добър приятел доктор Гаспари каже ругатня по адрес на майка ми, той може да очаква удар, това е нормално." "Не можеш да се забавляваш с религиите на другите. При свободата на изразяване има граници", заяви папата.

Мнозина счетоха тези негови думи като оправдание за терористичните актове в "Шарли Ебдо" и магазин за еврейски храни кашер, при които загинаха 17 души.

Според Камерън обаче, в едно свободно общество съществува правото да оскървяваш религиозните чувства на другите, предаде ББС в неделя.

"Аз съм християнин, но ако някой каже нещо оскърбително за Исус в совобдоното общество аз нямам право да му отмъщавам за това", каза британският премиер.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?