Камери, датчици и разбъркани въпроси за всеки на матурите

Драконовските мерки трябва да хващат преписвачите

Зам.-министър Диян Стаматов демонстрира системата срещу преписващи.

Видеокамери във всяка от 4000-те зали, в които ще има матури, умни датчици за улавяне на съмнителни сигнали, предварително уточняване на точното място, на което ще работи всеки зрелостник и дори разбъркване на въпросите в теста на всеки ученик. Това са само част от мерките, които Министерството на образованието и науката ще вземе тази година срещу преписването и търговията с верни отговори на тазгодишните държавни зрелостни изпити.

МОН демонстрира в понеделник 6-секторен екран, чрез който в реално време ще може да се вижда и чува какво става във всяка зала, в която се провеждат матури. Системата е свързана не само със залата за наблюдение или кабинета на директора на съответното училище, но и с всички 28 регионални инспекторати и с министерството. Там, където се види, че се случва нещо необичайно, екранът ще се увеличава, за да се види проблемът и при необходимост да се предприемат бързи мерки. В МОН десет експерта ще бъдат пред екраните и ще имат възможност в реално време да наблюдават как протичат изпитите във всички зали.

Освен без мобилни телефони, както беше и досега, зрелостниците тази година ще влизат в залите и без химикалки. Там квесторите ще им раздават еднакви, пишещи с черен цвят химикалки. Без телефони и химикалки ще влизат и квесторите.

Нов момент е, че учениците ще имат точно определени места – редица и чин, като на чина ще бъде написано името на зрелостника. При съмнение за нередна ситуация екранът ще се увеличава и така ще може да се установи и името на ученика. Чрез въвеждането на този елемент ще се знаят и имената на двамата квестори, които са в съответната зала.

”Имаме готовност, ако има твърде много сигнали за готвени нередности, да приложим и варианта с различна подредба на въпросите за всяка зала”, заяви зам.-министър Диян Стаматов. Той каза, че равнопоставеността на учениците се запазва, защото те ще решават тестове с еднаква сложност, но разбъркването прави излишна търговията с решен изпитен вариант. Дали МОН е избрало този вариант няма да бъде обявено предварително.

”Вариантът за изпита по български език и литература още не е готов, никой в министерството не го знае, а в социалните мрежи вече се дават решени тестове”, каза Стаматов и призова учениците да не се поддават на тази измама.

Той призова и родителите да се включат в наблюдението на матурите, за да се гарантира, че процесът е честен, а зрелостниците са поставени при равни условия, за да покажат истинските си знания и умения, придобити по време на училищното образование.

”Нашите усилия са насочени срещу онази малка група ученици, които биха преписвали. Те по нечестен начин се изправят срещу голямата група ученици, които се готвят за държавните зрелостни изпити. Искаме да се спре безсмислената търговия с отговори, които вече се предлагат в социалните мрежи”, каза Стаматов.

На 18 май е задължителната матура по български език и литература и националното външно оценяване по български език и литература за VII клас, а на 20 май – втората задължителна матура по избран от зрелостниците предмет и националното външно оценяване по математика за седмокласниците.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?