Камери ще следят всяка десета класна стая на матурите

Във всяка десета класна стая, в която се провежда държавен зрелостен изпит тази година, ще има камера за видеонаблюдение. Това съобщи в петък министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Целта на мярката е да се ограничат случаите на преписване. Санкцията за преписване е анулиране на изпита.

Тази година матурите ще се проведат в 1054 училища в 6246 класни стаи. За провеждането им ще бъдат ангажирани 15 хиляди квестори. Децата със специални образователни потребности са 135.

Тази година книжките, на които са отпечатани въпросите на различните варианти на матурата, ще бъдат разпечатани от самото училище. Предната вечер училищата, в които ще се провеждат матурите, ще получат на магнитен носител вариантите, но едва след като бъде изтеглен изпитният вариант, ще получат паролата за отварянето му.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще започне в 8.00 часа на 17 май – неделя. За него са подадени 78 279 заявления. За втората матура, която е по предмет по избор на 19 май, са подадени 79 517 заявления.

Изпитът по български език и литература ще включва 33 въпроса от затворен характер, носещи 33 точки, седем отворени въпроса за 37 точки, както и създаването на аргументативен текст за 30 точки. Общият брой на точките от изпита е 100.

Учениците ще трябва да носят документ за самоличност, както и получената служебна бележка, която се издава в срок с крайна дата 15 май. Децата ще трябва да са с половин час по-рано в училището, в което са разпределени.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще са готови до 12 юни.

Споделяне

Още от България