Камерите в Брюксел са се увеличили няколко пъти за последните години

Камерите в Брюксел са се увеличили няколко пъти за последните години
Броят на камерите за видеонаблюдение в Брюксел се е увеличил поне седем пъти в последните 10 години. Това се посочва в доклад на изследователи от Брюкселския свободен университет, цитиран от местни медии.
 
Отбелязва се, че най-много камери са поставени в идеалния център на белгийската столица, както и в кварталите, населени основно с имигранти. Според приложената карта само две общини в столицата остават без централизирана система за видеонаблюдение.
 
Докладът не отчита броя на камерите, поставени от граждани и фирми за собствени нужди. Данните показват, че обществените места в Брюксел са под наблюдението на 1365 общински камери. В обществения транспорт работят още 1800 камери. В столицата, извън частните системи за видеонаблюдение, от 1990 г. работят камери на общината, полицията и градския транспорт.
 
Експерти поясняват, че резултатът от въвеждането на системите за видеонаблюдение не е напълно ясен. От една страна заради камерите престъпниците избират да действат там, където не са под наблюдение. Същевременно нерядко импулсивните престъпления биват извършвани без съобразяване с обстановката, съобщи БТА. 
 
Отчита се, че системата за видеонаблюдение в Брюксел е била изключително полезна при атентатите през март. Тогава полицията призова всички да запазят записите от камерите до поискване. 
 
Така бе установен пътят, по който пое единственият оцелял от атентаторите на летището, след като се отказа да се самовзриви на терминала за заминаващи пътници. 
 
Последвалото му задържане допринесе за изясняване на действията на джихадистите, до арести на предполагаеми съучастници, както и до разкриването на техни съмишленици в други държави от ЕС.
Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?