Камион с 15 гранични полицаи се преобърна в дере, един загина

Най-големият полицейски синдикат настоя за оставки в ръководството на МВР

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, вътрешният министър Веселин Вучков и шефът на "Гранична полиция" Захарин Пенов (отляво надясно). Сн.: "Фокус"

Петнайсет гранични полицаи пострадаха при тежка катастрофа през нощта срещу петък край с. Горно Ябълково, община Средец. Един от тях е загинал – 34-годишният шофьор Асен Асенов, съобщи вътрешният министър Веселин Вучков на брифинг в Елхово в петък. Загиналият е семеен, с две деца, служител на "Гранична полиция" в Русе.

Причините за трагичния инцидент все още се изясняват. Катастрофиралият камион все още не е изваден от дерето, в което се е преобърнал, тъй като мястото е труднодостъпно и не може да се разположи специализирана техника. Няма данни загиналият шофьор да е употребил алкохол.

Катастрофата е станала на равен участък, в който камионът е излязъл от пътя и се е преобърнал в дере, което е дълбоко от 4 до 5 метра. Водата е покрила кабината и затова не са успели да извадят шофьора.

"Твърдата метална конструкция, която е на превозното средство ги е спасила от доста по тежки последици. Посетихме колегите, които са в болницата в град Бургас. Общо взето те са без опасност за живота. Има двама колеги с фрактури, единият на крака, другият на ръката. Има и колеги, които се оплакват от болки в гърдите, в корема", информира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Двамата с Вучков и шефът на "Гранична полиция" Захарин Пенов посетиха пострадалите си подчинени в бургаската болница, след което министърът заяви, че те са в стабилно състояние и няма опасност за живота им. Осигурена е и кръв от техни колеги, ако се наложи кръвопреливане.

"Колегите са направили всичко възможно, въпреки нараняванията, които самите те са имали, да спасят колегата си", заяви пред медиите и Захарин Пенов.

"Товарен автомобил ЗИЛ-131, превозващ 14 служители, които са завършили своята смяна в района на с. Горно Ябълково, община Средец. Колата се преобръща в близкото дере. Всички превозни средства, които участват в специализирана полицеска операция, системно преминават през технически прегледи и са технически изправни. Служителите се връщали от смяна след охрана на българско-турската граница. След катастрофата водачът на автомобила е бил изцяло притиснат от тежестта на ЗИЛ-а и се е намирал под вода. Останалите 12 служители своевременно са били транспортирани към МБAЛ-Бургас", информира по-рано в петък зам.-шефът на "Гранична полиция" Милен Пенев.

Шестима от пострадалите гранични полицаи са настанени за лечение в Бургаската болница. Други шестима са прегледани и пуснати за домашно лечение, тъй като нямат сериозни наранявания.

"От 2.30 до 7.30 часа 12 човека преминаха през противошокова зала. Шест от тях са хоспитализирани, шест човека за домашно лечение, двама в ортопедия, двама в неврохирургия, двама в хирургично отделение. В ортопедията единият е със счупена ръка, другият със счупен крак, в хирургия са с контузия на гръден кош и бял дроб, и двамата, в неврохирургия - с контузия на главата", съобщи пред БНР дежурният лекар д-р Светослав Иванов.

Междувременно най-големият полицейски синдикат настоя за оставки в ръководството на вътрешното министерство заради трагичния инцидент. В своя позиция, разпространена в петък, Синдикалната федерация на служителите в МВР настоява за бързо и безпристрастно разследване на инцидента.

"Да бъдат установени всички длъжностни лица, които с действията или бездействието си имат вина за случилото се, и да им бъде потърсена отговорност", се посочва в декларацията. Синдикатът иска още МВР да направи публично достояние доклада, изготвен от комисията за проверка на условията по границата с Турция през ноември, и да посочи дали описаните в него проблеми са отстранени.

По-късно в петък бащата на загиналия Асенов - Васил Миланов, разкритикува държавата за условията, при които работят служителите на МВР.

"Цялата работа се състои в това, че няма пътища, а машините са стари. Техника, която не е и за бракуване, въобще да не съществува на света такова нещо. Защото утре пак ще има някой като него да пострада. Не може държавата да си затваря очите за всичко, не може 240 човека да ни въртят на пръста си и да правят каквото си искат, не може, докога", заяви той, цитиран от БГНЕС.

34-годишният Асен Асенов е трябвало да навърши 11 години служба като граничен полицай през януари 2015 г. Той е заминал на 18 декември на южната ни граница в командировка, която е трябвало да приключи на 29 декември. През останалото време е служил на граничен катер по Дунава в Свищов, където е живеел със съпругата си и двете си дъщерички - на 4 и 10 години. Съпругата му е безработна, но е карала висшето си образование. Асен е издържал сам четиричленното си семейство.

Споделяне

Още по темата

Още от България