Камион с храна успял да стигне до бедстващите жители на Алепо след пробива на обсадата

Стотици хора празнуват в Алепо пробива на обсдата, наложена от правителствените сили в Сирия.

Спорадични боеве се водят в крайните южни квартали на сирийския град Алепо, ден след като бунтовниците съобщиха в събота за пробиването на обсадата, наложена преди три седмици от правителствените сили на контролираните от тях райони в северния сирийски град, предаде Франс прес, позовавайки се на информация на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.


Обединение на бунтовнически групировки - джихадисти и ислямистки бунтовници - наричащо себе си Армия на завоеванието, съобщи, че е превзело правителствения квартал Рамуса в южната периферия на Алепо, като е установена връзка с бунтовническите квартали в източната част на втория по големина сирийски град.

Пътят обаче остава опасен за цивилните граждани поради спорадични боеве и въздушни нападения, макар и с по-малка интензивност, по думите на ръководителя на сирийския център Рами Абдел Рахман. Той обясни пред АФП, че нито един цивилен не е напуснал тези квартали, тъй като пътят е много опасен.


В събота бунтовническите сили превзеха няколко сгради във военна академия в югозападната част на Алепо. След това те напреднаха и поеха контрола над квартал Рамуса, откъдето успяха да достигнат бунтовническите квартали, обсадени дотогава от армията на режима в Дамаск.

За първи път от един месец в бунтовническите квартали на Алепо е могъл да влезе камион, натоварен с плодове и зеленчуци, а живеещите под обсада жители са стреляли във въздуха от радост.

Официалните сирийски медии опровергаха информацията, че обсадата е била пробита и съобщават, че сраженията продължават.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?