Камион уби 12 души на коледен пазар в Берлин, основната версия е тероризъм

Ранените са близо 50, има арестуван заподозрян

Камион се вряза в коледен пазар в центъра на Берлин в понеделник вечерта, убивайки 12 души, а ранените са близо 50, съобщават световните информационни агенции.  Германската полиция обяви, че основната версия е терористична атака. Час и половина след инцидента бе съобщено, че нападателите са били двама.

Има един арестуван по подозрение, че е бил шофьор на камиона. Неговият предполагаем спътник е открит мъртъв на място в кабината.

Трагичният инцидент се случи в 20.14 часа местно време (21.14 българско) на коледния пазар, разположен на Брайтшайдплатц близо до мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в центъра на Западен Берлин. Пазарът се намира до най-оживената търговска улица в тази част от града - "Курфюрстендамм".

Атаката е станала по време, в което много берлинчани и гости на града посещават традиционните коледни пазари, за да купят подаръци на близките си или да изпият чаша греяно вино. Хората са нямали никакъв шанс да избегнат камиона.

Ако се потвърди водещата полицейска версия за терористична атака, то това много би приличало на нападението в Ница от 14 юли, когато бяха убити 86 души. Тогава отговорността бе поета от т.нар. "Ислямска държава"

“Ние разследваме това като терористична атака, но все още не знаем кой стои зад нея“, съобщи говорител на полицията в Берлин.

Към момента е известно, че камионът е собственост на полска фирма за доставки и е с полски номера. Машината най-вероятно е била отвлечена преди атаката.

Към полунощ германският вътрешен министър обяви, че все още няма яснота за причините за катастрофата - може да е инцидент или атака, съобщава "Ройтерс".

Камионът се е движил бързо

Камионът се е движил достатъчно бързо, за да навлезе близо 80 метра навътре в пазара и да прегази всичко по пътя си.

Веднага след предполагаемата терористична атака полицията първо призова хората в Берлин да останат по домовете си, а два часа по-късно обяви, че вече няма риск от опасни ситуации в района.

Фейсбук активира опцията "safety check" Берлин, която позволява на потребителите да се обозначат, че са добре. Във Фейсбук външният министър Даниел Митов обяви, че се проверява дали има пострадали българи. Той публикува телефон за връзка с посолството в Берлин +49 176 12299193.

Говорителят на Ангела Меркел Щефан Зайберт написа в Туитър: "Скърбим за мъртвите и се надяваме, че ранените ще получат помощ“. Германският президент Йоаким Гаук излезе с изявление, в което се казва, че това е "ужасна вечер за Берлин и за цялата страна".

Очевидците смятат, че е атака

Очевидци твърдят, че не са забелязали опити на шофора да забави и камионът вероятно се е врязал в тълпата с поне 60 км/час. Пазарът е отдалечен от уличното движение, което рязко намалява вероятността да става дума за загуба на контрол заради техническа повреда.

“Чух голям шум и отидох да видя какво става на коледния пазар, където видях толкова много хаос… много ранени хора. Беше наистина травмиращо“, разказа пред CNN заместник-главният редактор на “Берлинер Моргенпост” Ян Холицер. Редакцията на вестника се намира съвсем близо до пазара.

Туристката Емма Ръштън разказа пред медиите, че камионът се е забил в пазара с поне 65 км/ч и не правил никакви опити да спре. Британският турист Майк Фокс разказва пред АП, че камионът е минал само на три метра от него. Фокс е убеден, че става дума за преднамерен сблъскък.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа