Кампаниите на БСП и ДПС като операция "Шок и ужас"

Кампаниите на БСП и ДПС като операция "Шок и ужас"

Мнозина от основните играчи за парламентарния вот решиха да не пропагандират толкова собствената си политика и успехи, а да използват лицата на конкуренцията в опит да насаждат страх и ужас сред избирателите. Далеч преди старта на кампанията социолозите напомниха, че българинът е по-склонен да гласува "срещу", а не "за" определен политически субект, за де се избегне по-голямото зло.

Много партии очевидно са предпочели да заложат на този "първичен инстинкт" и на ирационалните страсти, с които нерядко изненадва "мистерията" на българските гласове.

На тази вълна е полетяла БСП, доминиращата партия в тройната коалиция. На фона на всички безобразия, натворени от тяхното правителство, социалистите явно са преценили, че нямат друг шанс, освен да плашат народа с някаква друга власт, различна от тяхната.

Преди европейските избори БСП отказа да афишира открито своя основен "артикул" от черния PR "Гласуваш за Бойко, получаваш Костов" и цялата агитация се водеше от името на коалиционния ѝ партньор "Нова зора". Медиите бързо разкриха, че сайтът на кампанията е регистриран на името на приближен премиерски съветник.

По тази или друга причина, в решаващата кампания за парламентарните избори БСП вече открито пропагандира този продукт от свое име.

Той е озвучен от най-професионално отработения социалистически глас – този на на актьора и министър на културата Стефан Данаилов. Почти като прокоба звучи неговото послание, че "Борисов е билетът на Костов за връщане в политиката" и че "Само ти можеш да спреш Борисов и Костов". Според запознати изработването на черната PR-стратегия е дело на американско - израелската фирма Джи Си Ес, с която БСП работи от няколко месеца.

"Личните писма" на Станишев

Този подход е доразвит в "личните писма", които премиерът и лидер на БСП изпраща по електронната поща до партийни членове и симпатизанти.

Тук внушението за страховити бъднини, причинени от приватизацията и въобще от пазарните взаимоотношения, граничи с неизказаното вричане на младата гордост на Социнтерна, че ще гради комунизма наново.

Едно от писмата – шедьоври, пред които Владимир Спасов може само да бледнее от завист, е озаглавено "Да не позволяваме да приватизират България". В него се казва: "През 1997 г. Костов продаде авиокомпания “Балкан” на Гад Зееви почти без пари, а “Кремиковци” – за един лев. Приватизацията ги унищожи. Сега той планира да приватизира болниците, университетите, АЕЦ “Козлодуй”, даже и пенсионно-осигурителната система".

В агитацията си Станишев не споменава, че и в предизборната програма на БСП е предвидено "преструктуриране на болничната мрежа, съобразно потребностите на населението от болничната медицинска помощ". Това означава или закриване на лечебни заведения или промяна на управлението им, примерно публично-частно партньорство.

Подминава се и незначителният факт, че тройната коалиция се провали главоломно в здравеопазването.

"Борисов е вратата на Костов обратно във властта", предупреждава премиерът. После пак "плаши", че ако тандемът Борисов-Костов управлява страната, с бъдещата приватизация, хиляди българи "ще загубят отново работата си".

Много странно защо в предизборната платформа на БСП никъде не се споменават намерения за пълна забрана на всякаква приватизация.

В същото време по места кандидатите на партията обясняват на по-възрастните си симпатизанти как, ако ГЕРБ и десните дойдат на власт, ще спрат пенсиите.

И за да е ясно, че за БСП няма по-голям и по-висок хоризонт от Русия, партията черпи електората с безплатни концерти на Йосиф Кобзон, а за закриването на кампанията е поканена любимата на Путин група "Любе".

Огледални кампании

Без съмнение най-големите изцепки произведе ДПС и най-вече лидерът му Ахмед Доган. Предизборното му признание "Властта е в моите ръце!...Аз съм инструмент на властта, който разпределя порциите на финансирането от държавата" взриви публичното пространство и галванизира настроения в полза на националистите.

Иначе основното послание на ДПС към собствения му електорат също е натоварено с една огромна заплаха, която, ако не беше чиста манипулация и откровен предизборен фишек, е наистина страховита – задава се нов "Възродителен процес". Кой може да го спре? Само ДПС.

Докато Доган и хората му плашат с "Атака" и Волен Сидеров, самият Сидеров плаши с ДПС и Доган. Напълно изоставени са обясненията за налагане на конкретни нови механизми за управление или излизане от кризата.

На подобна карта залага и борецът №1 срещу корупцията Яне Янев. Многобройните билбордове "Спри корупцията", залели родните пътища преди евровота, обаче сега са заменени с ново послание: "Спри доганизацията".

Този апел е право в целта, особено след като Доган така услужливо подаде толкова много "топки".

Пред Mediapool PR-екипът на "Ред, законност и справедливост" обаче обясни, че това е своеобразно развитие на посланието. "Корупцията е само част от явлението "доганизация". Този политик стана емблема повечето негативни процеси в обществения живот, а последните му изявления са насочени и срещу конституционна система", обясниха за Mediapool от РЗС.

Кулминация в тази нова линия на кампанията ще е митингът, организиран от РЗС пред централата на ДПС в София. Неговото провеждане в петък вече е съгласувано със Столична община. Покана за участие е отправена и към всички десни партии.

Кошлуков е почти на всеки километър

След като част от бизнес спонсорите на Янев са оттеглили "безплатната" си подкрепа чрез предоставяне на билбордове, в момента най-масово представен в това отношение е тандемът "Лидер" – "Новото време". Лице на кампанията е звездата от последния "ВИП-брадър" Емил Кошлуков, който изскача почти на всеки километър, включително до погранични участъци на пътищата, из които се срещат предимно румънски коли.

Коалицията "Лидер" – "Новото време", която "внедри" на евроизборите новия инструмент "корпоративен вот" и има съмнения, че е получила прилив на гласове от ДПС, в момента прави всякакви нестандартни кампании, агитиращи срещу купуването на гласове.

Куцият крак на Борисов – "кадем" на ГЕРБ

ГЕРБ и Синята коалиция разработват своите стратегии със значително по-спокоен тон. Партията на Бойко Борисов напълно се е отказала да отговаря на анти-кампанията на своите червени конкуренти. За сметка на това от ГЕРБ предупреждават избирателите "да не си разпиляват вота", гласувайки за по-малки анонимни партии, защото това е "схема".

Според формацията част от тези партии са креатури на големите конкуренти на ГЕРБ за властта. "Ние няма да отговаряме на тези послания. Това са избори, а не война. Този подход не е демократичен. Хората не се страхуват, на тях по-скоро им е писнало. Затова тези черни кампании са неефективни", коментираха от щаба ГЕРБ.

При отсъствие на по-запомнящи се послания или предизборни клипове, емблема на ГЕРБ-овата кампания стана контузеният крак на Бойко Борисов. С това оправдание той почти не агитира за евроизборите, остава да видим как ще бие БСП "на куц крак", както се закани още преди евровота, но не му се отдаде в достатъчна степен.

Под синята шапка

Синята коалиция прави впечатление с по- пестеливо количество на визуалната реклама, но която е по-запомняща се, включително заради стилистиката на плакатите и билбордовете, които се различават от общо взето еднотипното изпълнение, демонстрирано от конкуренцията.

В същото време идеята за нискобюджетни клипове, тип "народни", демонстриращи нагледно програмни идеи на коалицията, станаха обект на остри критики и охулване от симпатизанти във Facebook. Така и този път на десните не им се удаде да избягат от "елитарните" вкусове на привържениците, които освен това имат претенции към логото и други елементи на синята пропаганда.

Извън общата "шапка" на националната синя кампания, издържана в лежерния тон на "Синьо лято", се забелязват и изблици на индивидуална изява и по-особени креативни решения. Така например електоратът с изненада може да преоткрие неизвестни досега творчески заложби на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов. Из Добруджа са разпространени плакати и билбордове, които приличат повече на кадри от родна версия на "Волни ездачи" – Върбанов с развят перчем води породист кон, Върбанов с ведър взор сред жита, има и клип на Върбанов, чевръсто подкарал комбайн.

СДС-София, които наскоро възнегодуваха срещу лидера Мартин Димитров и отнетото първо място в 24 МИР за Иван Сотиров, спретнаха свои билобордове. Те са почти в същата стилистика като на Синята коалиция, носят образа на главния секретар на СДС и член на софийската организация Иван Сотиров. С огромни букви обаче се съобщава, че той е кандидат на "СДС-София", а със съвсем малки в ъгъла е указано, че е представител и на Синята коалиция, която все пак трябва да се отбележи на бюлетината, за да стане Сотиров депутат.

"Това е подкрепяща кампания. Решихме да развием лицата от листите и да мотивираме допълнително нашите симпатизанти в града да гласуват", обясни пред Mediapool Сотиров. По думите му с такъв тип кампания се слагат и край на спекулациите, че СДС-София работи срещу кампанията на Синята коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?