Кампания “Кой ще бъдеш без тази цигара в ръка?”

Кампания “Кой ще бъдеш без тази цигара в ръка?”

Ново независимо проучване, направено от Никотинел и The Future Foundation (европейска компания, изследваща съвременните тенденции) в 13 европейски страни, показва, че ”отказването на цигарите има положителен ефект върху активността на социалния живот на отказалите се и търсенето на нови преживявания в свободното време”.

Представите за индивидуализма и идеята за опитване на новото са от съществено значение за пушачите. Съгласно проучване на Никотинел през 2005 г., пушачите не само страдат от физическа зависимост от никотина, но за много от тях пушенето се е превърнало част от идентичността им и нов начин да изразят личността си. Те се възприемат като по-отворени, по-търсещи и предпримчиви, с по-изразена индивидуалност от непушачите и много от тях се притесняват да не загубят вкуса и тръпката си за живота, ако се откажат.

Пушенето е ключова част от техния стил на живот и е свързано с много преживявания и спомени, събрани през годините. “Много пушачи възприемат себе си малко като бунтовници и мислят, че спирането на пушенето ще подкопае тяхната индивидуалност”, казва проф. Робърт Уест, преподавател по здравна психология в University College London и директор на Tobacco Studies and Cancer Research (UK) Health Behaviour Unit. –

“Пушачите имат нужда да разберат, че спирането на пушенето няма да има какъвто и да било ефект върху тяхната същност – те няма да спрат да бъдат себе си, спирането на пушенето само ще им позволи да бъдат себе си за по-дълго време и в по-добро здраве!” 

Страхът от загубване на определен стил на живот, когато се отказват от цигарите, изглежда оправдан в някаква степен и се разпознава от психолозите като пречка при отказването за много хора.  Данните, събрани от 13-те страни описват начина на живот на пушачите като много активен социално и ориентиран към свободното време. Във всяка от страните например е установено, че за пушачите е два пъти по-вероятно да посещават барове или заведения редовно, отколкото непушачите и е два пъти по-малко вероятно да спортуват или да се занимават с поддържане на формата. В някои страни (Италия, Испания, Франция) също така е по-вероятно пушачите редовно да се хранят навън в ресторант.

Отказването на цигарите обаче освобождава голяма част от личния доход (виж тук, колко ще спестиш, ако спреш да пушиш) и това прави редица други  дейности и забавления по-достъпни. Анализът на данните от домакинския панел (2006 г.) в Обединеното кралство ни позволява да сравним степента на участие на пушачите в широк кръг от занимания в свободното време с тази на отказалите се. Резултатите показват, че отказалите се са увеличили в много по-голяма степен от пушачите участието си във всички изследвани дейности – от ходенето на кино, театри, концерти до посещаването на вечерни курсове и упражняването на различни видове спорт. Това не е за учудване, ако си представим огромните количества умствена и физическа енергия, които се освобождават при отказване на цигарите.

Очевиден е позитивният ефект, който отказването от цигарите има върху възможностите на всеки да следва своите лични интереси и да се отдаде на предпочитаните занимания.

Каква е умствената и физическата енергия, която ще освободите като се откажете от пушенето е въпрос, чийто отговор всеки може да открие сам, а какви средства ще спестите, ако откажете цигарите, можете да проверите тук.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?