Кампания мобилизира гражданите да пишат на депутатите, че настояват за съдебна реформа

"Правосъдие за всеки" започна кампания към гражданите да пишат до депутатите

Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" започва кампания "Гражданско известие за правосъдие".


Идеята на кампанията е всеки гражданин да изпрати собствено писмо до избран от него депутат, с което да го помоли да подкрепи предложенията на инициативата за съдебна реформа.

"Правосъдие за всеки" са създали специален сайт, от който изпращането на писмата ще става бързо и лесно. Очакват комуникацията да не е еднопосочна.

Още преди Нова година организацията е внесла в парламента 7 предложения за промени, подкрепени с над 5000 подписа, като настоява депутатите да ги разгледат по същество и да се стигне до реална правосъдна реформа.

Велислав Величков заяви в неделя пред БНР, че реформата трябва да тръгне от прокуратурата: "Ние предлагаме три прости неща. В чл. 126 от Конституцията да отпаднат думите "методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори. Второ, въвеждане на конституционно ниво на длъжността зам.-главен прокурор за борба с корупцията. Той да е независим в дейността си от главния прокурор, да се избира и да се отчита пред ВСС. Трето, намаляване мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, обвързано и с другите двама големи в съдебната власт - председателите на върховните съдилища."


"Правосъдие за всеки" предлага още да се въведе явно гласуване във ВСС, мандатът на членовете да се намали от 5 на 3 години, парламентарната квота да се намали от 11 на 7 членове, както и да могат да се обжалват всички административни актове по съдебен ред.

От "Правосъдие за всеки" обаче се опасяват, че предложенията ще се разглеждат само процедурно и формално, а не по същество. Затова започват и кампанията "Гражданско известие за правосъдие".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?