Кампания на ВМРО срещу участието на изселници от Турция в евровота

Кампания на ВМРО срещу участието на изселници от Турция в евровота
ВМРО стартира кампания “Не на турските гласове”, целяща да предотврати участието на български изселници в Турция от участие в изборите на Европейски парламент (ЕП) тази пролет. В сряда ВМРО залепи пред парламентарната си стая плакат с надпис “Не на гласовете от Турция за българските представители в ЕП”.

“Ние смятаме, че за евродепутатите от България не е нормално да се гласува в една страна кандидат член на ЕС и така да вкарваме нейни лобита в ЕП”, каза лидерът на ВМРО и съпредседател на ПГ на БНС Красимир Каракачанов.

ВМРО предлага в закона за избор на евродепутати да се запише, че български граждани, които са живели в България или страни от Европейския съюз по-малко от шест месеца преди датата на изборите, да нямат право да гласуват; такова право да имат само българските граждани от България и страните от ЕС и гласуването да бъде задължително.

Каракачанов твърди, че и социалистите били против гласуването в Турция, но партийното решение е съвсем различно заради коалиционните отношения с ДПС. Според него обаче “съвестта и разумът трябва да надделеят над партийните повели”.

Кампанията “Не на турските гласове” стартира от сряда. В страната ще бъдат разлепени 50 000 плаката и ще бъдат раздавани разяснителни листовки.

Депутатът от ДПС Четин Казак обясни, че никакви турски гласове няма да избират българските евродепутати, защото за ЕП ще гласуват само български граждани. Позицията на ДПС е всички български граждани, независимо къде се намират, да имат право да гласуват на изборите за евродепутати, така, както имат право да гласуват на изборите за парламент и президент.

“Подобен плакат е манипулативен, но всяка партия разполага със свободата да развива своята политическа дейност така, както намери за добре”, коментира Казак акцията на ВМРО.

Споделяне

Още от България