Кампания на ВМРО срещу участието на изселници от Турция в евровота

Кампания на ВМРО срещу участието на изселници от Турция в евровота
ВМРО стартира кампания “Не на турските гласове”, целяща да предотврати участието на български изселници в Турция от участие в изборите на Европейски парламент (ЕП) тази пролет. В сряда ВМРО залепи пред парламентарната си стая плакат с надпис “Не на гласовете от Турция за българските представители в ЕП”.

“Ние смятаме, че за евродепутатите от България не е нормално да се гласува в една страна кандидат член на ЕС и така да вкарваме нейни лобита в ЕП”, каза лидерът на ВМРО и съпредседател на ПГ на БНС Красимир Каракачанов.

ВМРО предлага в закона за избор на евродепутати да се запише, че български граждани, които са живели в България или страни от Европейския съюз по-малко от шест месеца преди датата на изборите, да нямат право да гласуват; такова право да имат само българските граждани от България и страните от ЕС и гласуването да бъде задължително.

Каракачанов твърди, че и социалистите били против гласуването в Турция, но партийното решение е съвсем различно заради коалиционните отношения с ДПС. Според него обаче “съвестта и разумът трябва да надделеят над партийните повели”.

Кампанията “Не на турските гласове” стартира от сряда. В страната ще бъдат разлепени 50 000 плаката и ще бъдат раздавани разяснителни листовки.

Депутатът от ДПС Четин Казак обясни, че никакви турски гласове няма да избират българските евродепутати, защото за ЕП ще гласуват само български граждани. Позицията на ДПС е всички български граждани, независимо къде се намират, да имат право да гласуват на изборите за евродепутати, така, както имат право да гласуват на изборите за парламент и президент.

“Подобен плакат е манипулативен, но всяка партия разполага със свободата да развива своята политическа дейност така, както намери за добре”, коментира Казак акцията на ВМРО.

Споделяне

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?