Кампанията #Мetoo стигна и до клипа на българското председателство

Френски евродепутат тълкува видеото като нарушаващо правата на жените

Влиятелният френски евродепутат Карима Делли започна кампания за премахването на официален клип на българското европредседателство. Тя смята, че в началото си видеото прави противоречиво послание, което може да се тълкува в ущърб на правата на жените.

Клипът, най-общо, разказва как момче и момиче се срещат и се влюбват помежду си, но също така и в красотите на България. Видеото започва с момче седнало във влак. Той очевидно е чужденец. Срещу него сяда младо българско момиче. Дикторът в клипа с възрастен мъжки глас отваря клипа с посланието: "България. Когато я срещнете за първи път, може да ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да"...

Думите очевидно се отнасят за България, но в кадър е момичето.

Карима Делли казва в Туитър, че клипът може да бъде схванат и като отношение към жена, а основното правило е изричното съгласие на жената и проявата на уважение към нея. Тя се хваща за думата "може".

"Искам оттеглянето му (на клипа)", настоя Карима Делли в своя профил в Туитър и слага хаштаг със световната кампанията срещу насилието над жените #metoo.

Под нейния туит се оформя дълга дискусия. Първият отговор е от официалния профил в Туитър на българското европредседателство.

"Съжаляваме да чуем, че се е получило някакво недоразумение с видеото. То ясно се отнася до българския навик за клатене на глава при съгласие. Българското председателство е отдадено на равните възможности и недопускане на дискриминация. Важният дебат не бива да бъде омаловажаван", се казва в отговора на българските власти.

Следва коментар на потребителка с   никнейм Faith The Fair Fairy‏:   "Съжаляваме за неудобството. Ние във Франция сме си загубили ума и някои хора, изглежда, винаги се смятат за воини на социалната справедливост...Но не се притеснявайте, някои хора знаят това и ние ще свършим работа за вашата красива страна".

След това туитът на Карима Делли е налазен от множество българи, които откровено обиждат французойката. Някои я пращат на доктор, други я съветват да научи английски, трети я наричат невежа, а четвърти изразяват съжалението си, че европейците ѝ плащат заплатата.

Още от Европредседателство