Кампанията #Мetoo стигна и до клипа на българското председателство

Френски евродепутат тълкува видеото като нарушаващо правата на жените

Кампанията #Мetoo стигна и до клипа на българското председателство

Влиятелният френски евродепутат Карима Делли започна кампания за премахването на официален клип на българското европредседателство. Тя смята, че в началото си видеото прави противоречиво послание, което може да се тълкува в ущърб на правата на жените.

Клипът, най-общо, разказва как момче и момиче се срещат и се влюбват помежду си, но също така и в красотите на България. Видеото започва с момче седнало във влак. Той очевидно е чужденец. Срещу него сяда младо българско момиче. Дикторът в клипа с възрастен мъжки глас отваря клипа с посланието: "България. Когато я срещнете за първи път, може да ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да"...

Думите очевидно се отнасят за България, но в кадър е момичето.

Карима Делли казва в Туитър, че клипът може да бъде схванат и като отношение към жена, а основното правило е изричното съгласие на жената и проявата на уважение към нея. Тя се хваща за думата "може".

"Искам оттеглянето му (на клипа)", настоя Карима Делли в своя профил в Туитър и слага хаштаг със световната кампанията срещу насилието над жените #metoo.

Под нейния туит се оформя дълга дискусия. Първият отговор е от официалния профил в Туитър на българското европредседателство.

"Съжаляваме да чуем, че се е получило някакво недоразумение с видеото. То ясно се отнася до българския навик за клатене на глава при съгласие. Българското председателство е отдадено на равните възможности и недопускане на дискриминация. Важният дебат не бива да бъде омаловажаван", се казва в отговора на българските власти.

Следва коментар на потребителка с   никнейм Faith The Fair Fairy‏:   "Съжаляваме за неудобството. Ние във Франция сме си загубили ума и някои хора, изглежда, винаги се смятат за воини на социалната справедливост...Но не се притеснявайте, някои хора знаят това и ние ще свършим работа за вашата красива страна".

След това туитът на Карима Делли е налазен от множество българи, които откровено обиждат французойката. Някои я пращат на доктор, други я съветват да научи английски, трети я наричат невежа, а четвърти изразяват съжалението си, че европейците ѝ плащат заплатата.

Споделяне

Още от Европредседателство

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?