Кампанията на демократите в САЩ навлиза във финалната права

Националните проучвания на общественото мнение показват лека преднина за бившия губернатор на Върмонт Хауърд Дийн. През последните близо две години той обиколи всичките 99 района на Айова - щат, който заедно с Ню Хемпшир, се смята за възлов по отношение по-нататъшния ход на първичните избори.

Основен опонент на Дийн в Айова е конгресменът Ричард Гепхард. През 1988 г., когато също беше кандидат за президентската номинация на демократите, Гепхард постигна много добър резултат в този щат и според проучванията на общественото мнение той запазва популярността си в района.

Неочаквано добро представяне в Айова регистрират и сенаторите Джон Кери и Джон Едуардс. Всеки един от тях ще се опита да се класира втори или трети - позиция, която ще им позволи да атакуват челното място в Ню Хемпшир седмица по-късно. Наблюдателите оценяват кампанията на Кери и Едуардс в Айова през последните няколко дни като "вдъхновяваща". От основните претенденти единствено бившият генерал Уесли Кларк и сенаторът Джоузеф Либерман отказаха да се съревновават за гласовете в Айова, измествайки фокуса на кампанията си към т.н. Голям Вторник. Става дума за деня, в който първичните избори ще се проведат в седем щата едновременно. Според специалистите евентуален успех в Големия вторник може да компенсира провала или неявяването в Айова и Ню Хемпшир.

Първичните избори на демократите ще се проведат в доста по-различна среда в сравнение с преди една година, когато кампанията започна. Точно преди една година основният дебат в Америка беше съсредоточен около това трябва или не страната да започне война срещу Ирак. Освен това икономиката беше слаба, а безработицата - висока.

Сега икономиката показва сериозни признаци на съживяване и това лишава претендентите от едно от техните основни оръжия в кампанията. Според допитване на Лос Анджелис таймс и Чикаго Трибюн, направено само сред членове и симпатизанти на демократите, една трета от тях смятат икономиката като добра.

Що се отнася до Ирак, то според наблюдателите след ареста на Саддам Хюсеин общественият интерес към темата рязко е започнал да намалява.

Изборните стратези очакват висока избирателна активност сред демократите в Айова. Според някои специалисти, броят на гласувалите ще надхвърли рекордните 125 хиляди души, които отидоха пред урните през 1988 година. Според цитираното проучването на Таймс и Трибюн пък цели 40 % от анкетираните са заявили, че биха могли да сменят предпочитанията си в последния момент. Което е най-ярката индикация за това колко оспорвана ще бъде надпреварата.

Споделяне

Още от Изборите в Америка