Кампанията в Ирак има разрушава имиджа на президента

Американският народ е дълбоко разединен по отношение на начина, по който президентът изпълнява задълженията си. Политическите му опоненти се оплакват заради икономиката. Все повече американци твърдят, че започването на войната е било грешка.

Времето бе лятото на 1967 г., президент бе Линдън Джонсън, а войната беше във Виетнам.

Това бе повратен момент за управлението на демократа. Месеци по-късно, когато войната бушуваше, Джонсън призна, че не би могъл да продължи. През март 1968 г. той хвърли в шок нацията, като обяви, че няма да се кандидатира за още един мандат.

Днес сравненията между иракската война и тази във Виетнам стават все по-гръмки, а постоянните съобщения за американски войници, убити на бойното поле, имат разрушителен ефект върху общественото мнение за президента Джордж Буш.

Според последните допитвания четири от всеки 10 американци или 39 процента смятат, че САЩ са допуснали грешка, изпращайки войници в Ирак. Толкова бяха и американците, които твърдяха същото за Виетнам през лятото на 1967 г.

През 1965 г. според допитвания на Галъп две трети от хората одобряваха политиката на Джонсън във Виетнам. През лятото на 1967 г. четири от всеки десет американци вече смятаха, че Виетнам е бил грешка, като освен това хората бяха разединени по равно в мнението си за действията на президента. След това публичната подкрепа за него намаляваше постоянно.

При Буш спадът в общественото мнение за Ирак бе по-бърз.

Пред април три четвърти одобряваха действията на Буш в Ирак. Според допитване на Галъп, Си Ен Ен и Ю Ес Ей Тудей, оповестено в четвъртък, 54 процента от американците вече не ги одобряват, а 45 процента все още подкрепят президента по този въпрос. Броят на хората, които твърдят, че е било грешка да се изпращат войници в Ирак, се е увеличил почти двойно от юли, когато те бяха 22 процента.

Американските войници, загинали в Ирак от началото на войната на 20 март, вече наброяват над 350 души. Тази бройка едва ли може да бъде сравнена с Виетнам, където хиляди американски военнослужещи бяха убити до 1967 г. в една война, за която се предполага, че е взела близо 58 хиляди жертви.

Джон Мълър, политолог и автор на книгата "Войната, президентът и общественото мнение", казва, че макар броят на жертвите да е различен, има значително сходство в начина, по който подкрепата за президента намалява с увеличаването на жертвите.

За разлика от периода на Виетнамската война, когато вестникарски статистики на убитите и вечерните телевизионни новини бяха основните източници на информация, днешното общество е по-информирано за инцидентите благодарение на Интернет и новините на всеки час по кабелните телевизии.

По-честото съобщаване на лоши новини може да окаже по-силно въздействие върху общественото мнение, казва Ендрю Кохът, директор на изследователския център Пю.

Новините за загинали и ранени карат хората да преосмислят отношението си към войната, слагайки на везните цената и ползата от нея, казва анкетьорът Стивън Къл, който се занимава с проучване на общественото мнение по международни въпроси.

Преди близо 30 години Джонсън бе изправен пред бунт от страна на политическата левица заради войната във Виетнам. Освен с това той управляваше в период на забавяне на една продължителна и енергична икономическа експанзия.

Политическата ситуация при Буш е съвсем различна. Със солидната подкрепа на неговите републиканци, той няма конкуренти на първичните избори в партията и натрупа солиден актив от войната, изпреварвайки съперниците си от Демократическата партия. Икономиката също показва признаци на съживяване.

Все пак кадрите от атентатите с коли-бомби в Ирак, погребенията на националното гробище Арлингтън и скърбящите семейства вземат своя дан.

Някои дори смятат, че начинът, по който правителството на Буш представя напредъка в Ирак на фона на ескалиращото насилие, прилича на твърденията от Виетнамската епоха.

Сенаторът-републиканец Джон Маккейн, прекарал 5 години и половина в единична килия като военнопленник във Виетнам, заяви пред Нюзуик, че вижда паралел с Виетнам по отношение на информацията, която правителството представя, сравнена с действителната ситуация там.

По БТА

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?