Къмпингуването и паркирането на плажа е незаконно, нощуването – не

Природозащитници излязоха на протест срещу новата забрана

Дивото къмпингуване и паркирането на 100 м от плажа по цялото Черноморие е забранено, но нощуването остава разрешено. Нарушителите ще се наказват с глоби до 10 000 лв. Спорните промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие бяха приети от парламента на второ четене във вторник. Първоначалното предложение беше да се забрани и нощуването на плажа, но след среща с протестиращи граждани и възражение от страна на депутати този текст отпадна.

Докато народните представители обсъждаха спорните промени, пред парламента вървеше протест на граждани и представители на сдруженията за защита на Корал, Карадере и Иракли. Те настояваха за регламентиране на къмпингуването, вместо пълната му забрана, както и за забрана на строителството зад плажа в т.нар. зона Б.

"В противен случай подменяме добрите намерения за опазването на плажовете с подарък на едни девствени плажове на инвеститорите, които ще построят зад тях своите хотели", коментираха недоволните.

Флашмоб "Къмпинг Орлов мост" срещу забраната за плажно къмпигуване

Десетки екоактивисти блокираха движението на Орлов мост в София и изградиха там символичен къмпинг в знак на протест срещу законовите промени, с които къмпингуването по плажовете беше поставено извън закона.

Протестът, който бе предварително обявен и посрещнат от многобройно полицейско присъствие, премина спокойно. Трафикът бе блокиран около 19 ч., но след като униформените поискаха движението да бъде освободено, екоактивистите се оттеглиха от платното без да влизат в пререкания. Още

"Ние сме тук, за да не може да се използва формата на къмпингуване за застрояване на плажовете. На Карадере преди две години беше предложен проект за луксозен къмпинг, който включваше ресторанти, вили, бунгала, спални на два и три етажа, което е ваканционно селище. Този проект не може да бъде спрян", заявиха протестиращите.

Те предложиха да бъде направен подробен устройствен план и след това да бъдат обособени зони за забрана: "Ако забраните абсолютно всякакво присъствие на сто метра от плажа, това нещо ще обезсмисли правенето на Подробен устройствен план."

Депутатът от Реформаторския блок Костадин Марков предложи да отпадне думата "пренощуване" заради неяснотата, която ще създаде: "Думичката не е прецизирана и ви предлагам да отпадне, като основната идея на вносителите е да се забрани безразборното къмпингуване по плажовете, разпъването на палатки и нерегламентираното нощуване и съответно нерегламентираното ползване на държавната собственост, каквато е плажът."

"Самото пренощуване, когато не е регламентирано, може да означава просто лежане на плажа. Това дава възможност за злоупотреба на длъжностни лица. Нека поне да не посягаме на малкия шанс крайбрежните общини да повишат своя демографски принос", призова съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

"Приемам този закон и тази поправка, ако разрушим всички хотели, които са на сто метра от морето", заяви независимият депутат Велизар Енчев.

При гласуването се прие предложението думата "пренощуване" да отпадне.

Иракли, Карадере и Корал – стават екоплажове и няма да се дават на концесия

Корал, Карадере и Иракли стават екологични плажове и няма да се дават на концесия или под наем. Забранява се и всякаква стопанска дейност и провеждането на обществени мероприятия върху тези територии, реши още парламентът.

Новата дефиниция за трите територии е "морски плаж за природосъобразен туризъм". Това е плаж, "който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност и обществени мероприятия".

Според министъра на туризма Николина Ангелкова с приетите промени се прави крачка в опазването на тези плажове. Тя обеща да предложат нови законодателни промени с цел да се групират плажовете и да се продължи с цялостната концепция по управление им.

Ангелкова заяви, че е изключително важно да се регламентира къмпингуването и паркирането, за да имаме европейски стандарти в опазване на природата. Важно е да няма двоен аршин, както има забрана за стопанска дейност на тези плажове, така трябва да има забрана и за диво къмпингуване там, заяви Ангелкова.

Предстои разширяване на понятието "къмпингуване"

Предстои нова законодателна промяна, с която да се разшири понятието "къмпингуване", каза министърът на туризма.

По думите ѝ целта е максимално да се ограничи безразборното поставяне на палатки, чували и каравани по плажа, "защото е важно да опазваме природата и да имаме устойчив туризъм".

"Това е само първата стъпка. Къмпингуването е определено в Закона за туризма в новата наредба, която влезе в сила за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Ние сме определили изискванията за къмпингите да имат две, три звезди, да имат достъпност, да имат ток и вода осигурени. Бих искала да ви уверя, че предстоящият летен сезон ще бъде гарантиран", каза тя.

Къмпинг "Орлов мост"

Въпреки уверенията на министър Ангелкова, че ще се прецизира понятието "къмпингуване" за 18.30 часа е насрочен протест под наслов къмпинг "Орлов мост" в София. Организатори да гражданските инициативи "Да спасим Кара дере", "Да спасим Иракли", "Да запазим Корал" и "Свободен Камен бряг".

Те настояват къмпингуването и паркирането в зоната на 100 метра от морето да бъде разрешено. Днешното решение на парламента напомня отминали времена, когато свободното придвижване беше ограничавано, негодуват неправителствените организации.

Те обръщат внимание и на целенасочените манипулации, че свободното къмпиране уврежда природата. Това е форма на туризъм, несравнимо по-щадяща към природата, в сравнение със застрояването, пишат организаторите.

Те са съгласни, че регламентирането на къмпингуването е част от трайната защита на Иракли, Карадере и Корал. Но призовават предлаганата забрана да отпадне докато не бъде приета цялостната стратегия за категоризиране на плажовете, разработвана в момента от Министерство на туризма.

Споделяне

Още по темата

Още от България