Канада иска екстрадирането на Майкъл Капустин

Канада иска екстрадирането на Майкъл Капустин

Канадският премиер Стивън Харпър и двама от най-доверените му министри повече от година оказват натиск върху българското правителство да прехвърли в Канада бизнесмена Майкъл Капустин, който от 1996 г. е в затвора по обвинения в измами и злоупотреби, пише канадският сайт Canwest News Service, цитиран във вторник от БТА.

Капустин, който има двойно гражданство – канадско и сръбско – стана печално известен в началото на деветдесетте години в България с основаната от него финансова пирамида „Лайф чойс”. Пирамидата просъществува почти две години (1994-1995 г.). След като тя закономерно гръмна, Капустин изчезна от страната и след международно издирване бе заловен от Интерпол през 1996 г. и предаден на българското правосъдие. В предварителен арест той проседя пет години, като бе осъден през 2002 г. първоначално на 23 години затвор, а след обжалване апелативният съд намали присъдата на 17 години.

Капустин излежава присъдата си в Софийския централен затвор, като миналата година тогавашният зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов разпореди да му бъде отнет лаптопът, с който Капустин бе успял да се сдобие по „неизвестен начин” в килията си.

Според обвинителния акт Капустин е ощетил с близо 260 милиона стари лева 2821 български вложители, а още преди да направи ударите си в България, е имал неприятности с властите в Канада и САЩ заради финансови машинации.

Заради петте години предварителен арест сърбо-канадецът съди България в Страсбург, където друг осъден у нас аферист и създател на пирамида Иво Недялков вече се сдоби с осъдителна за страната присъда.  

Въпреки многобройните дипломатически усилия, включително и среща в българската столица миналата година между главния прокурор на България и държавния секретар на Канада Джейсън Кени, София отказва да предаде на канадските власти човека, когото нарече преди време "международен измамник", продължава публикацията в канадския новинарски сайт.

Сайтът продължава, че Канада е започнала да упражнява натиск, като за първи път се е позовала на международен договор, задължаващ българското правителство да преговаря чрез посредници. Според Canwest News Service в четвъртък канадски представители щели да се изправят срещу български представители в Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), където Капустин подаде жалба срещу българската държава.

Според сайта отношението на канадските власти по случая „Капустин” било в „очевиден контраст” с отношението на правителството на Харпър към други затворници канадци в чужбина. Репатрирането на Капустин обаче е "приоритет за нашето правителство", казва Кени в писмо от миналия декември до българския главен прокурор, като допълва : "Нашето правителство е решено твърдо да защитава интересите на канадските граждани в чужбина".

В интернет-изданието се напомня биографията на капустин, който е роден в Югославия, но е израснал в Торонто и Ванкувър, след като семейството му емигрира в Канада през 50-те години. През 90-те години той се захваща с бизнес в България.

В сайта се напомня още, че неприятностите на Капустин започват през 1994 г., когато получава анонимни заплахи да изостави бизнеса си и да напусне страната. Следващата година е обвинен в укриване на доходи, пране на пари, измами и злоупотреби. Властите закриват компаниите на Капустин и изземат авоарите му, за които Капустин твърди, че са на стойност повече от 11 милиона долара.

Според канадското издание Капустин и досега е в затвора, жертва, както твърди, на "черна медийна кампания" срещу репутацията му от враговете му в България.

Усилията на Канада да издейства трансфера на Капустин бяха попарени през 2005 г., когато депутатът либерал Дан Мактиг, по онова време парламентарен секретар на министъра на външните работи, пише на Капустин, че "канадски представители не могат да искат преференциално отношение за Вас или да се опитват да Ви освободят от съдебен процес по местните закони", завършва изданието.

Това е второто станала публично известно лобиране пред българските власти от страна на чуждо правителство, което настоява да бъде освободен чужд гражданин, излежаващ присъда в български затвор. Другият известен случай е с британският поданик Майкъл Шийлдс, който бе осъден в България за опита за убийство на българин. Шийлдс бе прехвърлен в британски затвор, но не престава лобирането пред българския президент той да бъде помилван.  

Споделяне

Още от Свят