Канада налага наказателни мита на стоки от САЩ

Канадският премиер Джъстин Трюдо

Дадени са първите залпове в търговската война между САЩ и техните западни партньори, заради наложените от Вашингтон мита на вносните алуминий и стомана. Първа с конкретни контрамерки отвърна Канада.

Тя ще наложи наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ в отговор на обявеното вчера решение на САЩ да обложат с 25-процентно мито вноса на стомана и с 10 на сто вноса на алуминий от Канада, Мексико и ЕС, считано от днес, предаде Ройтерс.

Канадската ответна мярка бе обявена от външната министърка Кристия Фрийланд. Канадските мита ще останат в сила докато САЩ не отменят техните мита.

Финансовото министерство на Канада публикува на сайта си списък на американските стоки, които ще бъдат обложени. Сред тях фигурират уиски, кленов сироп и метални изделия (включително за железопътно предназначение), тръби и жици. Отава също въвежда две различни митнически тарифи - една от 25 процента, и друга от 10 процента. В първата, с по-високите мита, влизат главно промишлените стоки, а във втората - хранителни продукти, напитки и потребителски стоки. Мерките ще се прилагат само към стоки, произведени в САЩ.

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е предлагал да отиде във Вашингтон тази седмица и да завърши предоговарянето на Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), но САЩ са поставили "абсолютно неприемливо" предварително условие за това. Отначало президентът Доналд Тръмп в телефонен разговор с него изглеждал склонен на компромис, но по-късно позвънил вицепрезидентът Майк Пенс, който казал, че среща с Тръмп е възможна само ако Отава се съгласи на неприемливата клауза в договора, и така всичко било провалено, макар че споразумението било близко.

"Можем само да се надяваме, че в един момент техният (на САЩ) здрав разум ще надделее. Но засега не виждаме никакъв признак за това от страна на американската администрация", подчерта Трюдо.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече американските мита "чист и откровен протекционизъм", като се закани, че "ние можем да направим точно същото, както и те". Френският президент Еманюел Макрон ги нарече "незаконни и погрешни", а неговият икономически министър Брюно Льо Мер каза, че Франция отказва да преговаря със САЩ "под натиск".

Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки срещу американските мита и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане.

"Днешната ситуация в световната търговия може да предизвика динамика на взаимни репресии, която да доведе до търговска война", предупреди генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо в интервю за френския делови вестник "Еко".

"Всички губят от една продължителна търговска война, и ние призоваваме страните да работят заедно за снижаване на търговските бариери и за решаване на разногласията в търговията, без да прибягват към крайни мерки", призова и говорителят на Международния валутен фонд (МВФ) Джери Райс.

Мексиканското правителство обяви, че ще въведе реципрочни мерки за различни продукти, сред които са някои видове стомана, плодове и сирена. Тези мерки ще останат в сила, докато американското правителство не премахне наложените мита.

Намерението на Вашингтон за въвеждането на митата бе обявено по-рано тази година като част от мерките на САЩ срещу Китай, чийто евтини метали наводняват световните пазари.

САЩ дадоха отсрочка за съюзниците си от ЕС, Канада и Мексико, поставяйки срок до 1 юни да се проведат преговори и да се постигнат по-широки отстъпки като намаляване на европейските мита за колите. Администрацията на Тръмп обаче заяви в четвъртък, последния ден на май, че е загубила търпение и въвежда митата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?