След ислямистката атака

Канада обяви, че няма да позволи да бъде сплашванa и ще се бори срещу терористите

Нападателят е бил канадец, приел исляма, не е ясно дали има съучастници

Снимка: ЕПА

Канадският премиер Стивън Харпър обяви, че Канада няма да позволи да бъде "сплашвана" и ще удвои усилията срещу терористите, след като наскоро приел исляма канадец нападна сградата на парламента в Отава, уби един войник и рани други трима души.

Полицията застреля 32-годишният нападател Майкъл Зехаф-Бибо, като все още не е напълно ясно дали той е имал съучастници или е действал сам. Това е вторият подобен инцидент в Канада през последните дни, след като друг мъж, приел исляма, прегази с кола край Монреал двама канадски войници и уби единият от тях.


"Канада никога няма да бъде сплашвана. В действителност това ще засили нашата решителност и ще удвои усилията ни. Инцидентите от тази седмица са сурово напомняне, че Канада не е имунизирана срещу такива типове терористични атаки, каквито сме виждали на други места по света", заяви Харпър в телевизионно обръщение.


Стрелецът Майкъл Зехаф-Бибо е приел наскоро исляма, а паспортът му е е бил отнет заради подозрения, че е потенциален участник в терористични атентати. Подобно на мъжа, който уби с колата си военнослужещ в предградие на Монреал, Зехаф-Бибо е фигурирал в списък с 90 заподозрени канадци, а е бил смятан и за "високорисков пътник".

Има опасения, че ислямистът има сподвижници, които могат да подготвят нов атентат. Според някои специалисти нападателят може да се окаже представител на действаща в Канада клетка на групировката "Ислямска държава".

Според други данни, цитирани от канадските медии, обаче той е "вълк единак” без връзки с ислямски терористични групи, психически нестабилен.

Канадското правителство вече официално обяви стрелбата в парламента за терористичен акт.

Отава неотдавна призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия, след като се включи във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак. Във вторник канадските власти повишиха степента на опасност от терористични актове на "средна".

Зехаф-Бибо първо простреля войник, който бе на пост пред военен мемориал близо до парламента в Отава, който по-късно почина от раните си. След това открадна кола, за да се добере по-бързо до парадния вход на парламента и влезе в сградата, където продължи стрелбата.

Очевидец го описа като "мъж с дълга черна коса, шал на лицето, въоръжен с пушка".

След известно преследване стрелецът бе убит от началника на охраната на парламента Кевин Викърс, 58-годишен бивш офицер от Канадската кралска жандармерия.

Канадският президент разговаря по телефона с американския президент Барак Обама, който поднесе съболезнованията си.

Подробности около останалата част от разговора не са оповестени, но от Белия дом заявиха, че Вашингтон ще осигури на канадските си партньори цялата помощ, която им е необходима. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че е потресен от стрелбата.

"Смаян съм" от това нападение, написа в Туитър британският премиер Дейвид Камерън, а френският президент Франсоа Оланд изрази "пълната солидарност на Франция" с канадците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят