Канада поиска от Чакъров балансирано решение за “Дънди”

На среща с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров канадският посланик за Румъния, България, Молдова и Кипър Марта Моженска е повдигнала въпроса с разрешението за инвестиционния проект на златодобивната компания “Дънди ПрешъсМеталс”, която  държи концесията на мината “Челопеч” и иска разширяването на добива там.

Марта Моженска е посочила, че има интерес от страна на канадски компании за инвестиции в България и едно балансирано решение по въпроса за Челопеч ще е добър знак за тях, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите в четвъртък.

Въпросът е принципен, след анализ е установено, че в момента от концесионни възнаграждения в бюджета постъпват 15-20 млн. лева годишно и че в този аспект условията в концесионния договор за находището в Челопеч, което е най-богатото в България, са провокирали въпроси, свързани със защитата на националните интереси, отбелязал Чакъров.

Той също се е обявил за намирането на балансирано решение, достойно защитаващо националните интереси.

Според екоминистъра диалогът с канадската компания “Дънди” е закъснял и че първоначално е воден чрез обвинения в чуждестранните и българските медии. Но сега всички вярваме, че работата по намирането на балансирано решение трябва да продължи и колкото по-бързо бъде намерено то, толкова по-добре и за двете страни, заяви Чакъров.

За втори ден на екоминистъра му се налага да се обяснява за “Дънди Прешъс Металс”, след като вчера въпросът бе повдигнат и от американския посланик в България Джон Байърли, пред когото Чакъров направи същите изявления.

Споделяне

Още от Бизнес