Канада предотврати подкрепян от Ал Каида атентат срещу пътнически влак

Канада предотврати подкрепян от Ал Каида атентат срещу пътнически влак

Канадските власти обявиха, че са  предотвратили терористичен акт, който трябвало да бъде извършен  в пътнически влак, и са арестували двама души в Торонто и Монреал, които не са канадски граждани. Те са обвинени в подготовка на терористично нападение с подкрепата на Ал Каида, заяви полицията, цитирана от осведомителните агенции.

Според канадските органи на реда 30-годишният Чихеб Есегхайер и 35-годишният Раед Джасер, живеещи съответно в Монреал и Торонто, са планирали атака срещу влак на компанията "Виа рейл".

Според полицията нападението "определено е било в етап на планиране, но не е било непосредствено предстоящо". Това била първата известна атака, подготвяна от Ал Каида в Канада. Двамата арестувани получавали напътствия от елементи на Ал Каида в Иран, но няма доказателства, че терористичният заговор е бил спонсориран от някоя държава. Мъжете не са получавали финансова подкрепа от Ал Каида.

Разследването срещу двамата мъже е било част от презгранична операция, в която са участвали канадските правоприлагащи органи, ФБР и американското министерство на вътрешната сигурност. Служител от правосъдното министерство на САЩ каза, че няма връзка между терористичният заговор в Канада и бомбените взривове на Бостънския маратон.

Задържаните двама мъже са тунизиец и палестинец, предаде Франс прес, като се позова на канадския вестник в. "Нешънъл пост". Те са били под наблюдение още от миналия август.

Колеги на Есегхайер в Националния институт за научни изследвания във Варан, Квебек, казват, че той е от Тунис, а съседи на Джасер посочват, че той е палестинец, но гражданин на Обединените арабски емирства, който имал статут на постоянно пребиваващ в Канада.

30-годишният Чихеб Есегхайер е работел по докторантура в областта на енергетиката и енергоспестяващите материали към Центъра за енергетика, материали и телекомуникации на Националния институт за научни изследвания. Там се е записал през есента на 2010 г.

В социалната мрежа LinkedIn профилът на Есегхайер е илюстриран с черно знаме, върху което с бели букви е изписан призив: Аллах е един и Мохамед е неговият пророк. Подобно знаме е се използва от салафитите.

Иран отрече днес да има нещо общо със заговора. Адвокат от Торонто, цитиран от в. "Глоуб енд мейл", посочи, че един от клиентите му - местен имам, е алармирал властите за един от двамата заподозрени, след като го видял да проповядва ислямистки тези пред местни младежи.

Канадският министър на обществената сигурност Вик Тюс подчерта, че арестите показват, че тероризмът си остава реална заплаха за Канада. Тюс похвали работата на канадската полиция, както и на канадското разузнаване и изрази благодарности към ФБР за съдействието му в хода на разследването.

Споделяне

Още от Свят