Канада преразглежда законите за оръжията след стрелбата в Торонто

Канада преразглежда законите за оръжията след стрелбата в Торонто

Стрелбата в Торонто, при която бяха убити двама души и нападателя, накара местните и федерални служители да обмислят как да намалят свързаното с огнестрелно оръжие насилие в града, предаде ДПА.

Кметът Джон Тори предложи идеята да се забранят огнестрелните оръжия в пределите на града. Той заяви, че не знае защо някой би имал нужда от такива оръжия в града.

При стрелбата в неделя загинаха 10-годишно момиче и млада жена на 18 години. Ранени 13 души, 29-годишният нападател също е мъртъв. Това беше 228-ият случай на насилие с използване на огнестрелно оръжие в Торонто от началото на тази година.

В отговор на предложението на кмета министърът на обществената сигурност Ралф Гудейл заяви, че забраната на огнестрелните оръжия в Торонто е сложно предложение. Изпълнението му би изисквало значителна промяна на канадския Наказателен кодекс, добави той.

Според канадските закони за притежанието на повечето пистолети изисква специално разрешително, освен базовото разрешително, изисквано за закупуване на спортни или ловни пушки. Получаването на разрешително е дълъг процес, изискващ преминаването на допълнителен курс за безопасност, членство в регистриран стрелкови клуб и полицейска проверка. Освен това има строги правила за транспорта и съхраняването на огнестрелни оръжия.

Повечето притежатели на оръжие смятат съществуващия режим за строг. Правителството трябва да мисли и за политическата реакция, особено в провинциалната част на страната, където притежанието на оръжие е по-разпространено, отбелязва ДПА, посочвайки, че федералните избори са след една година.

Гудейл заяви, че федералното правителство ще обмисли първо вече направените предложения за промени в законите.

Според полицията в Торонто един от проблемите са в достъпа до оръжия, използвани за извършване на престъпления. До 2012 г. три от всеки четири такива оръжия бяха внесени контрабандно от САЩ. От 2017 г. обаче се отбелязва нарастване на броя на законно придобитите оръжия в Канада, продадени след това на хора, използващи ги за престъпни цели, отбелязва полицията в Торонто. В момента половината огнестрелни оръжия, използвани за извършването на престъпления, са придобити от източници в Канада.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?