Канада продължава с 4 години военното си присъствие в Латвия

Джъстин Трюдо

Канада ще продължи с четири години военното си присъствие в Латвия, съобщи днес канадският премиер Джъстин Трюдо по време на посещението си в Рига, ден преди срещата на върха на НАТО, предаде Ройтерс.


Канада участва с 455 войници в натовския батальон в Латвия, в който има също войници от Италия, Испания, Полша и Словакия. По думите на Трюдо числеността на канадския контингент ще бъде увеличен до 540 военни и те ще останат в Латвия още четири години, след като през 2019 г. изтече срокът на настоящата им мисия. "Оставаме непоколебими в подкрепата си за сигурността на балтийския регион", каза канадският премиер на пресконференция.


Трите малки балтийски републики Естония, Латвия и Литва, членки на НАТО от 2004 г., имат граници и напрегнати отношения с Русия, които се влошиха още повече, след като Москва анексира Крим, отбелязва Ройтерс.


Информационната агенция цитира двама високопоставени дипломати от НАТО, според които на форума на алианса на 11-12 юли в Брюксел може да се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви замразяване на военните учения или изтегляне на войниците от Балтика. Освен това Тръмп оказва натиск върху съюзниците в НАТО да увеличат драстично разходите си за отбрана.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?