Канада разкри световна мрежа от вируси-шпиони

Канада разкри световна мрежа от вируси-шпиони

Канадски учени разкриха мрежа от електронни вируси-шпиони, която е базирана основно в Китай и проследява съдържанието на компютри, разположени в правителствени и обществени сгради по цял свят, предадоха световните агенции в неделя.

Проучване на Центъра за международни изследвания Мънк в Торонто, продължило 10 месеца, установила, че вирусите-шпиони са контролирали информацията в 1295 компютъра в 103 страни. Заразени се оказали РС-та в министерствата на външните работи и посолствата на редица страни, включително и офисът на духовния лидер в изгнание Далай Лама.

Под атаката на компютърната програма, наречена Мрежата-призрак, били външните министерства на Иран, Бангладеш, Латвия, Индонезия, Филипините, Бруней, Барбадос и Бутан. Вирусът бил открит и посолства на Германия, Португалия, Индия, Пакистан, Южна Корея, Румъния, Кипър, Малта, Тайланд и Тайван.

Пострадали са и офиси в Брюксел, Лондон и Ню Йорк. Засега няма доказателства за пробив в компютри на американското правителство. Системата е била фокусирана най-вече върху правителствата на страни от Южна и Югоизточна Азия.

Според изследователите, открили шпионската мрежа, зад нея стоят компютри в Китай, но в доклада си те не посочват пряко китайското правителство като отговорно за мрежата, която е активна и днес. Може да е ЦРУ, може да са руснаците, казват от центъра.

Консулството на Китай в Ню Йорк вече опроверга твърденията, че Пекин може да е свързан със случая.

Историята започнала да се разплита, след като канадският център е бил помолен от офиса на Далай лама да провери компютрите им. Така специалистите открили системата, която разполага с невероятно възможности в стил "Биг Брадър" - може да включва уеб камери и да прави видеозаписи, които след това отиват при кибер престъпниците, пише Ройтерс. Не е ясно обаче дали мрежата е използвана за подслушване.

Така в продължение на две години хакерите са имали възможност за достъп до вътрешните компютърни мрежи, включително до секретни документи.

Инфектирането на компютрите ставало на принципа на червея “Троянски кон“ по два начина - чрез отваряне на приложен към имейла файл, което позволява инсталирането на програмата за шпионаж в операционната система, или чрез отварянето на линк, изпратен чрез имейл, който препраща потребителя директно към сайта, носител на вируса.

Споделяне

Още от Свят