Канада се оттегля от операцията срещу "Ислямска държава"

Канада се оттегля от операцията срещу "Ислямска държава"

Бъдещият министър-председател на Канада Джъстин Трюдо потвърди, че ще изтегли канадските самолети от операцията срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, съобщи ББС в сряда. Трюдо е информирал президента на САЩ Барак Обама няколко часа след победата на своята Либерална партия на изборите в Канада.

Това бе едно от предизборните обещания на лидера на канадските либерали. Все още няма информация кога точно ще бъдат изтеглени самолетите.

Обама е позвънил на Трюдо, за да го поздрави с победата на неговата партия, пожелал му е успех и изразил надежда двамата да се срещнат в най-скоро време. Те са се разбрали за сътрудничеството в областта на търговията, борбата с тероризма и предотвратяването на климатичните промени, съобщава Белият дом.

Двамата подчертали важността на неотдавнашното споразумение между двете държави за създаване на зона за свободна търговия в Тихоокеанския регион и се договорили да работят за неговата реализация.

В първото си публично изявление в Отава след победата Джъстин Трюдо, който е син на бившия канадски премиер Пиер Трюдо, обеща да върне изгубените при управлението на консерваторите позиции на страната на международната сцена.

Той обясни, че либералното правителство ще внесе сериозни промени във външната и вътрешната политика на страната, включително да уважава обществените институции и да се вслушва в съветите на специалистите и учените.

Споделяне

Още от Свят