Канада ще предяви в ООН териториални претенции за Северния полюс

Канадският външен министър Джон Брейд обяснява териториалните претенции на страната.

Властите на Канада официално ще заявят пред ООН териториалните си претенции към Северния полюс, предаде Асишейтед прес. за подготовката на съответната заявка съобщи канадския външен министър Джон Брейд.

По думите му, канадските учени подготвят доказателства за това, че полюсът влиза в зоната на континенталния шелф на страната. В началото на декември Канада вече подаде в ООН заявка за включване в границата на континенталния ѝ шелф на зона с площ от 1.2 млн. кв. км. В нея не попада Северният полюс, но съдържа предварителна информация, която в бъдеще ще позволи отместване на границата на шелфа още по-далеч.

В момента Северният полюс и прилежащата му част от Северния Ледовит океан не е на нито една от страните. Русия, Канада, Дания и САЩ имат в Арктика изключителни икономически зони, които се простират на 370 км от техните брегове.

Тези държави може да предявяват претенции за разширяването на своите зони десет години след като са ратифицирали Конвенцията по морско право. За Канада този срок изтече на 7 декември и заявката в съответната комисия на ООН вече е била направена.

Интересът към Арктика е свързан най-вече с това, че регионът се смята за източник на полезни изкопаеми. Според геолози там се намират 30 процента от неизследваните световни запаси на природен газ и 15 на сто от непроучените находища на петрол. Русия и Дания вече предявиха своите претенции за разширяване на арктическия си шелф, припомня изданието.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?