Канада включи две крайнодесни групировки в списъка на терористичните организации

Канада включи две крайнодесни групировки в списъка на терористичните организации

Канадското правителство за пръв път включи две десни екстремистки групи в списъка на "терористичните" организации, няколко дни след като разузнавателните служби признаха, че са повишили нивото си на бдителност заради тази "заплаха", предаде Франс прес.

Министерството на обществената сигурност обяви "актуализиране на списъка на терористичните организации съгласно канадския наказателен кодекс". "За пръв път две десни екстремистки групи с присъствие в Канада, бяха добавени: "Блъд енд онър" ("Кръв и чест") и "Комбат 18" ("Битка 18"), се казва в съобщението.

Създадена през 1987 г. във Великобритания ,"Кръв и чест" ( "Blood and Honour B&H) е международна неонацистка мрежа, с идеология, опираща се на доктрината на националсоциализма на нацистка Германия, се казва в съобщението.

Въоръженото крило на тази организация "Битка 18" е извършвало убийства и бомбени атентати в Европа и САЩ от 90-е години насам, според канадските власти. Те посочват най-вече бомбената атака през 2012 г. срещу сграда, подслоняваща ромско население в Чехия.

Канада определя като терористични 60 организации по света, голяма част от които са произлезли от джихадисткото движение.

Прибавянето на тези неонацистки групи към списъка на "терористичните организации" по смисъла на канадския наказателен кодекс беше предшествано от оповестяване миналия петък на годишния доклад на канадската разузнавателна служба.

В документа се напомня, че от 2014 г. Канада е била обект на няколко атентата, извършени от лица, повлияни изцяло или отчасти от "десния екстремизъм".

Изброяват се убийствата на трима федерални полицаи през 2014 г. в Монктън, стрелбата в джамия в Квебек, отнела живота на шестима богомолци през 2017 г., и нападението с кола в Торонто, при което бяха прегазени 10 души през 2018 г.

Споделяне

Още от Свят