Канада заделя 2.65 млрд. канадски долари за борба с климатичните промени

Канада заделя 2.65 млрд. канадски долари за борба с климатичните промени

През следващите пет години Канада ще отдели 2.65 млрд. канадски долара за развиващите се страни в борбата срещу климатичните промени. Това обяви канадският премиер Джъстин Трюдо на срещата на Общността на нациите в Малта, съобщи БНР.

Трюдо, който спечели изборите с обещания за по-твърд ангажимент към екологията, обяви, че неговото правителство ще удвои досегашния принос към международния фонд за борба с изменението на климата. Предишното правителство на консерваторите предостави общо 1.2 млрд. канадски долара в рамките на своя мандат.

Средствата ще се използват за намаляване на вредните емисии, например чрез финансиране на проекти за производство на чиста електроенергия. С новия ангажимент отделените средства от Канада надхвърлиха сумата от 4 милиарда долара, за която призоваваха природозащитните организации като съразмерна с националното богатство на страната, коментира канадската телевизия "Си Би Си".

УНИЦЕФ приветства мярката и обяви, че заделените средства превръщат Канада в световен лидер за защита на децата в неравностойно положение в бедните държави, засегнати от климатичните промени.

Обявената от Канада мярка на срещата на Общността на нациите има за цел да насърчи и останалите държави, които ще участват в започващата след броени дни конференция за климата в Париж, към конкретни действия в борбата срещу изменението на климата.

Споделяне

Още от Свят