Канадската "Кенпайп" ще строи българското трасе от газовата връзка със Сърбия

Канадската "Кенпайп" ще строи българското трасе от газовата връзка със Сърбия

Дружество на канадската "Кенпайп Индъстрис Интернешънъл" и българския ѝ клон "Кенпайп Индъстрис Интернешънъл България" е избрано за строител на българския участък от газовата връзка между България и Сърбия – от София през Калотина до Ниш. Макар предложената от него цена да не е най-ниската, офертата е най-високо оценена, сочи протокол на комисията по избора на изпълнител на обекта в държавния газов оператор "Булгартрансгаз" (БТГ).

Ако няма обжалвания от останалите участници в обществената поръчка, БТГ ще може да сключи договор с предпочетения строител на цена от 136 804 865.99 лв. без ДДС. Прогнозираната цена от газовия оператор за 62-километровия участък на българска територия беше 143 559 450 лв. без ДДС, а срокът за изграждането му е изчислен на 350 дни от датата на подписването на контракта.

Макар консорциумът "Айбиес-Интергаз" ДЗЗД, в който участва един от строителите на тунел "Железница", да предложи най-ниската цена от 129 798 657.54 лв. без ДДС, неговата оферта е класирана на трето място заради по-ниска оценка на техническото предложение.

Втора е поставена офертата на "Главболгарстрой" през дружеството "Интернешънъл газ" на стойност 139 777 777.77 лв. Предложението изостава с минимална разлика зад победителя.

Нататък в класацията е швейцарско-турският консорциум "ИнтерСиПиВи Консорциум" с ценова оферта за 142 989 789.69 лв., следван от ДЗЗД "Евротранс" и обединението ДЗЗД "ЧИС Газ – Климатроник", чиито оферти обаче надхвърляха търсената от БТГ цена.

Обявеният за победител консорциум ще работи с печалба от 2 процента, става ясно от решението на "Булгартрансгаз".

От него се разбира още, че петима от общо 11-те кандидати в обществената поръчка са били отстранени заради нередности в техническата част и несъответствия в офертите. Още на ниво технически оферти са били отстранени две фирми. Едната е "Интербел 99", в която участва един от вкараните по втория начин в строежа на газопровода "Български поток" подизпълнители - беларуската "Белтрубопроводстрой". Другата е ДЗЗД "Газова връзка Запад", където участват две от дежурните абонирани за строителни поръчки дружества - "Джи Пи Груп" и "Грома Холд". заради несъответствие са отстранени други двама от строителите на "Балкански поток" – главният изпълнител "Аркад", като този път саудитският консорциум играеше с българския си клон, както и италианската "Бонати", която бе него подизпълнител в този проект.

Газопроводът от София през Калотина до Ниш е с дължина 170 км и годишен капацитет 1.8 млрд. куб. м. Българският участък е с дължина 62 км, сръбският – около 109 км. В момента в Сърбия се събират оферти за изграждането и на тамошния участък, като предварителен интерес към търга, насрочен за 22 юни, интерес са проявили 26 компании. Сред тях са и българската "Джи Пи Груп", "Аркад" и "Бонати", както и "Макс Шрайхер", също подизпълнител за "Балкански поток", и строителят на газовата ни връзка с Гърция - гръцката "Авакс", както и други.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?