Канадски конгломерат купува "Уестингхаус"

Канадски конгломерат купува "Уестингхаус"

Фалиралият американски енергиен концерн Уестингхаус електрик (Westinghouse Electric Co.) ще бъде продаден на канадския конгломерат "Брукфийлд бизнес партнърс" (Brookfield Business Partners LP) в сделка за 4.6 млрд. долара,. Това съобщи електронното издание на в. "Уолстрийт джърнъл" в петък.

"Брукфийлд бизнес партнърс" и негови институционални партньори обявиха късно в четвъртък сделката за изкупуване активите на компанията, която навремето допринесе за електрификацията на света, но фалира заради неуспешни инвестиции в атомната енергетика.

С придобиването "Брукфийлд" навлиза в ядрения сектор, макар че това може и да не означава, че ще се включи в строителството на атомни реактори, пише изданието.

Според информиран източник, със сделката канадската компания планира по-скоро да участва в обслужването на вече построени реактори и извеждането от експлоатация на остарели централи.

"Уестингхаус", подразделение на японския конгломерат "Тошиба" (Toshiba), подаде документи за фалит през март миналата година, започвайки процедура на преструктуриране, която няма да има сериозни последици за текущи проекти.

"Тошиба" купи американската компания през 2006 г. за 5.4 млрд. долара с надежда да получи предложения за строителство на реактори в САЩ, припомня ТАСС.

След аварията в японската АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. обаче японският концерн се сблъска с трудности заради отказа да се строят нови атомни обекти в Япония и намаляването на поръчките от чужбина.

Същевременно заради повишаване на изискванията за безопасност "Уестингхаус" трябваше да увеличи разходите за строителство на четири атомни реактора в американските щати Джорджия и Южна Каролина.

Фалитът на "Уестингхаус" бе обявен миналия март в опит "Тошиба" да свие собствените си финансови щети за милиарди долари.

През 2014 г. три години правителството на Пламен Орешарски планираше да строи VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на "Уестингхаус", но с идването на власт на втория кабинет на Бойко Борисов договорката пропадна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?