Канадски военен е загинал при учение на НАТО край Пловдив

Канадски военен е загинал при учение на НАТО край Пловдив

Канадски военнослужещ е загинал по време на провеждащото се близо до Пловдив учение на НАТО "Swift Response 19" в нощта срещу вторник.

От Министерството на отбраната потвърдиха за инцидента в района на летище "Чешнегирово“ - Садовско.

По първоначална информация става въпрос за канадски парашутист, чийто парашут не се е отворил след учебен скок от военен самолет. В пловдивска болница са приети и трима други американски военнослужещи, пострадали при учението.

По-късно във вторник от американското посолство съобщиха, че инцидентът е станал, докато военните са участвали във въздушен десант.

Скоковете били прекратени веднага, за да се окаже помощ на парашутиста.

Всички пострадали са били откарани незабавно до местната болница, където е била установена смъртта на единия военнослужещ, друг е бил оставен за лечение, а останалите двама са били прегледани и освободени.

"Въпреки че вземаме максимални предпазни мерки и се опитваме да смекчим риска чрез стриктно обучение и внимателно планиране, ние трябва да се обучаваме в реалистична среда, за да се гарантира, че нашите сили са готови да реагират на всякакви кризи", посочват от Сухопътните сили на САЩ в Европа

Учението "Swift Response" 2019 е водено от Силите за глобален отговор на САЩ (U.S. Global Response Force) и се провежда на различни локации в България, Хърватия и Румъния между 11 и 24 юни.

В него участват 5600 военни от осем страни-членки на НАТО, като близо 1500 са парашутисти.

Това е втора трагедия по време на учения в България това лято. Миналата седмица млад матрос почина от инфаркт по време на военното учение в Шабла.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?