Канадският посланик в Китай отстранен след забележка за "Хуавей"

Маккалъм (вляво) при изпращането му от Трюдо за посланик в Китай

Безпрецедентно посланикът на Канада в Китай Джон Маккалъм бе уволнен, след като негов коментар по случая със задържаната финансова директорка на китайската компания "Хуавей“ в Канада по искане на САЩ предизвика истински фурор, предаде Ройтерс.

В сряда Маккалъм заяви пред китайски журналисти в Канада, че защитата на китайката има сериозни аргументи, с които да се противопостави на искането на Вашингтон Мън да бъде екстрадирана в САЩ. Той изброи няколко фактора, които смята, че играят в нейна полза, в това число "политическата намеса на Доналд Тръмп“ в казуса.

Тези думи на дипломата вдигнаха голям шум в Канада, а лидерът на консервативната опозиция Андрю Шиър призова Трюдо да уволни дипломата.

Маккалъм се наложи да се отметне от думите си и заяви в четвъртък, че се е изразил неправилно и съжалява за казаното.

Според канадски вестник посланикът дори е заявил в петък, по време на благотворителна вечеря, че би било "много добре за Канада“, ако Вашингтон се откаже от искането си за екстрадиция на Мън.

В крайна сметка Трюдо е поискал оставката му и тя е била връчена в петък, заяви в комюнике късно в събота канадският премиер. Зам.-ръководителят на посолството на Канада в Пекин Джим Никъл ще представлява занапред Канада в Китай в качеството си на шарже д'афер.

Отношенията между Канада и Китай не спират да се влошават след ареста на финансовата директорка на китайската компания "Хуавей“ Мън Ванчжоу във Ванкувър, извършен на 1 декември.

Мън Ванчжоу ще се яви на 6 февруари пред съд на първо изслушване по процедурата за екстрадиция, поискана от САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?