Канадският премиер отхвърли идеята за коалиционно правителство

Джъстин Трюдо

Канадският премиер Джъстин Трюдо, преизбран за втори мандат, но без да има мнозинство, отхвърли идеята за съставяне на коалиционно правителство, предаде Франс прес.

На първата си пресконференция след изборите в понеделник Трюдо обеща, че през идните седмици ще обсъди с лидерите на всички останали партии какви са техните приоритети и как могат да работят заедно. "Но мога да ви кажа, че формирането на коалиция, официална или не, не влиза в плановете ни", добави той.

Трюдо уточни, че също като по време на първия му мандат в правителството ще има равен брой мъже и жени. Съставът на новия кабинет ще бъде представен на 20 ноември.

Либералната партия на Трюдо спечели изборите, получавайки 157 от 338 депутатски места. Консервативната партия спечели 121 места.

За да може да управлява, Трюдо ще има нужда от подкрепата на по-малките партии, влезли в парламента, като Зелената партия, Новата демократическа партия и Квебекския блок.

Сред приоритетите на правителството ще бъдат понижаването на данъците за средната класа и борбата срещу климатичните промени, заяви премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?