Канадският премиер се извини, че преди 18 години се обличал в костюм на Аладин

Снимката, заради която Джъстин Трюдо се извини

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо се извини, че се е обличал в маскараден костюм, боядисвайки лицето си кафяво, предаде ДПА. Снимката беше публикувана от сп. "Тайм" по-рано същия ден.

На снимката се вижда 29-годишен Трюдо, носещ тюрбан, роба и с тъмен грим, който покрива изцяло лицето, ръцете и врата му. Според сп. "Тайм" тя е направена на тематично празненство през 2001 г., вдъхновено от "1001 нощ". Снимката е била публикувана в годишното издание на частно училище във Ванкувър, където сегашният премиер е преподавал в началото на 21-и век.

"Облякох се в костюм на Аладин и сложих грим", заяви Трюдо пред медиите, цитиран от канадската телевизия Си Би Си. "Не трябваше да правя това. Трябваше да знам, че не бива, но не знаех. Наистина съжалявам".

Трюдо призна също, че си е сложил грим за шоу за нови таланти, докато е бил гимназист.

Лидерът на Консервативна партия на Канада Андрю Шиър заяви, че снимката доказва, че премиерът е негоден да управлява страната, предаде Ройтерс. "Бях изключително шокиран и разочарован тази вечер, когато научих за действията на Трюдо", подчерта консервативният лидер в Квебек, където води кампания за предстоящите на 21 октомври национални избори. "Гримирането на лицето в кафяво е подигравка и проява на открит расизъм. Това, което канадците видяха тази вечер, е човек с пълна липса на преценка и почтеност и човек, който е негоден да управлява страната".

Трюдо вече се готвеше за тежка битка в предизборната кампания за предстоящите федерални избори този месец, въпреки процъфтяващата икономика и рекордно ниските равнища на безработица. Причината беше скандала с компанията Ес Ен Се-Лавален. Бившата министърка на правосъдието Джоди Уилсън-Рейбоулд заяви, че ѝ е бил оказван натиск да позволи на предприятието да избегне съдебен процес по обвинение в даване на подкуп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят